Vesti > Svet

PUTIN OTKRIO: Rusija je Vagneru dala oko MILIJARDU EVRA, nadam se da NIKO NIŠTA NIJE UKRAO, ili da nije mnogo

Predsednik Rusije rekao je i da je država u potpunosti finansirala paravojnu grupu Vagner koja je prošle nedelje pukušala puč

Izvor: K1info/Tanjug

27/06/2023 > 15:29

podeli vest:

PUTIN OTKRIO: Rusija je Vagneru dala oko MILIJARDU EVRA, nadam se da NIKO NIŠTA NIJE UKRAO, ili da nije mnogo
Foto: Tanjug/AP


Rusija je u potpunosti finansirala grupu Vagner, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa vojnim vrhom u Kremlju.

- Želim da istaknem i želim da svi znaju to: celu Vagnerova grupu je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Precizirao je da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine, Vagneru platile više od 86 milijardi rublja, što je oko milijardu evra.

- Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to - poručio je Putin.

Privatna vojna formacija Vagner Jevgenija Prigožina započela je proteklog vikenda pobunu i krenula ka Moskvi.

Jedinice Vagnera su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, nakon čega je Uprava FSB pokrenula je postupak protiv šefa te grupe Jevgenija Prigožina zbog "organizovanja oružane pobune".

Foto: Tanjug/AP

 

Prigožinovih je pobunu obrazložio tvrdnjom da je ruska vojska navodno izvršila raketne i bombaške napade na pozadinske kampove Vagnera. 

 Prigožinovu izjavu su demantovali rusko ministarstvo odbrane i FSB.  

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, po odobrenju ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarao u subotu sa Prigožinom, kada je postignut dogovor da se zaustavi napredovanje "Vagnera" i situacija  deeskalira.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objasnio da će Prigožin moći da ode u Belorusiju, a da će krivični postupak biti obustavljen.

Ostavite komentar