Vesti > Svet

Poziv Ukrajini za ČLANSTVO u NATO čim se slože članice i STEKNU USLOVI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u Alijansi

Izvor: K1info/Tanjug

11/07/2023 > 18:16

podeli vest:

Poziv Ukrajini za ČLANSTVO u NATO čim se slože članice i STEKNU USLOVI
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo


NATO će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži tom vojnom savezu kada se ''članice slože i ispune se uslovi'', izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Potvrdiili smo ponovo da će Ukrajina postati članica NATO i složili se da uklonimo uslov za akcioni plan za članstvo - rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, aludirajući na ključni korak za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u Alijansi tokom samita u Vilnjusu, koji traje danas i sutra.

"Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o 'uslovima' čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je 'slabost'. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu", naveo je Zelenski na Tviteru.

 

Ostavite komentar