Vesti > Svet

Potvrđeno - BAJDEN U SREDU IDE NA BLISKI ISTOK, poruka je jasna: Izrael ima SVA PRAVA DA SE BRANI

Američki predsednik če se na bliskoistočnoj turneji sastati sa liderima Izraela, Jordana, Egipta Abdeli i predsednikom paletinske samouprave

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2023 > 07:29

podeli vest:

Potvrđeno - BAJDEN U SREDU IDE NA BLISKI ISTOK, poruka je jasna: Izrael ima SVA PRAVA DA SE BRANI
Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh


Američki predsednik Džozef Bajden otputovaće u sredu u Izrael da bi se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden će se potom tokom bliskoistočne turneje sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, predsednikom Egipta Abdel Fatah El-Sisijem i sa predsednikom paletinske samouprave Mahmudom Abasom, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Bajdenovu odlazak na bliskoistočnu turneju potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je na konferenciji za novinare rekao da će američki predsednik tokom putovanja na Bliski istok ponovo potvrditi solidarnost Sjedinjenih Država sa Izraelom i čvrstu posvećenost bezbednosti te zemlje.

- Predsednik Bajden će ponovo jasno staviti do znanja, kao što je to nedvosmisleno učinio nakon napada Hamasa i pogibije 1.400 ljudi, uključujući najmanje 30 Amerikanaca, da Izrael ima pravo i dužnost da brani svoj narod i od Hamasa i od drugih terorista - rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, Bajden će saslušati šta je potrebno Izraelu da odbrani svoj narod, a SAD će nastaviti da rade sa Kongresom na ispunjavanju tih potreba.

- Predsednik Bajden će podvući kristalno jasnu poruku svakom akteru, državnom ili nedržavnom, koji pokušava da iskoristi ovu krizu za napad na Izrael: Nemojte to da činite. U tom cilju, on je rasporedio dve grupe nosača aviona i drugu vojnu tehniku u regionu - rekao je Blinken.

Državni sekretar je potvrdio da će Bajden nastaviti blisku saradnju sa izraelskim partnerima kako bi obezbedio oslobađanje talaca koje je Hamas oteo.

Ostavite komentar