Vesti > Svet

Bajdenova poruka svetu ZVUČI KAO PRETNJA: Putin i Hamas IMAJU ZAJEDNIČKI CILJ, ne smemo da dozvolimo da ONI POBEDE

Suočavamo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Ono što radimo danas će odrediti ishode u decenijama koje dolaze, rekao je predsednik SAD

Izvor: K1info

20/10/2023 > 07:02

podeli vest:

Bajdenova poruka svetu ZVUČI KAO PRETNJA: Putin i Hamas IMAJU ZAJEDNIČKI CILJ, ne smemo da dozvolimo da ONI POBEDE
Foto: Tanjug/AP


Predsednik SAD Džo Bajden obratio se sinoć naciji i svetu, a nakon svoje posete Izraelu, gde se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim zvaničnicima.

Na početku obraćanja Bajden je pričao o svojoj poseti Tel Avivu, i susretu sa porodicama koje je napao Hamas 7. oktobra.

- Suočavamo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Ono što radimo danas će odrediti ishode u decenijama koje dolaze - rekao je Bajden na početku obraćanja.

On je rekao da SAD čini sve da one ljude koje Hamas drži kao taoce, vrate njihovim kućama.

- Ne postoji veći prioritet - rekao je Bajden.

On je rekao da je cilj Hamasa, ali i Putina da "unište demokratiju suseda".

- Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali ovo im je zajedničko - žele da potpuno unište susednu demokratiju - rekao je Bajden ističući da militantna grupa koristi civile kao živi štit.

Bajden je rekao i da se treba pobrinuti da Izrael i Ukrajina postignu uspeh, jer je to od vitalnog značaja za američku nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/AP

 

Istakao je i da se "ne isplati napustiti Izrael i Ukrajinu".

- Udaljavanje od Ukrajine ili Izraela povećava rizik od globalnog haosa - rekao je predsednik SAD.

Tokom govora istakao je da je američko vodstvo ono što drži svet na okupu.

- Američki savezi su ono što nas čuva u Americi. Američke vrednosti su ono što nas čini partnerskom nacijom sa kojom želite da sarađujete. Sve to ugroziti – odlazimo iz Ukrajine, okrećemo leđa Izraelu – jednostavno nije vredno toga - rekao je.

Bajden kaže da su SAD bile "zaslepljene besom" posle 11. septembra i da su pravile greške, te je pozvao Izrael da ne čini isto.

- U Izraelu moramo da se postaramo da imaju ono što im je potrebno da zaštite svoj narod danas i uvek - rekao je Bajden pominjući da će zahtev za finansiranje biti sutra poslat Kongresu.

- Poslaću hitan budžetski zahtev Kongresu kako bi mogle da se finansiraju potrebe američke nacionalne bezbednosti, ali i za podršku našim ključnim partnerima, uključujući Izrael i Ukrajinu.

- Sredstva će se koristiti za izoštravanje kvalitativne vojne prednosti Izraela - rekao je Bajden i dodao da će to osigurati da odbrambeni sistem Gvozdene kupole nastavi da funkcioniše i "šalje poruku drugim neprijateljskim akterima u regionu".

Bajden je rekao da je ključno da Kongres odluči da se nastavi sa slanjem oružja Ukrajini, kako Putin ne bi mogao da napreduje.

Foto: Tanjug/AP

 
Izrael nije gađao bolnicu

Američki predsednik ocenio da Izrael nije odgovoran za smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi.

- Srce mi je slomljeno zbog tragičnog gubitka palestinskog života, uključujući eksploziju u bolnici u Gazi, ali to nisu uradili Izraelci. Žalimo za svakim izgubljenim nevinim životom. Ne možemo zanemariti humanost nevinih Palestinaca koji samo žele da žive u miru i imaju priliku - istakao je predsednik SAD.

 

Pred sam kraj govora Bajden se prisetio svoje tajne posete Ukrajini ranije ove godine, kada se iz Poljske vozio vozom sa zatamnjenim prozorima.

- Dok sam šetao Kijevom sa predsednikom Zelenskim uz sirene za vazdušne napade koje su se oglasile u daljini, osetio sam nešto, a to je da je Amerika još uvek svetionik za svet - rekao je Bajden.

- Ne smemo dozvoliti da sitna pristrasna, ljuta politika stane na put našoj odgovornosti kao velike nacije - rekao je Bajden i zaključio da neče dozvoliti da Hamas i Putin pobede.

Podsetimo, ovo je tek drugo obraćanje iz Ovalne kancelarije u udarnom terminu za skoro tri godine koliko je Bajden na funkciji predsednika.

Njegovo obraćanje dolazi u trenutku kada izraelski zvaničnici signaliziraju svoju spremnost za kopnenu ofanzivu.

Ostavite komentar