Vesti > Svet

Toranj iz Danteovog "Pakla" je OPASNOST u Italiji: Dodatno se KRIVI - stručnjaci na oprezu

U njega će sada da budu ugrađeni dodatni senzori kako bi se dobio tačan uvid u stanje

Izvor: K1info/b92.net

28/10/2023 > 11:58

podeli vest:

Toranj iz Danteovog "Pakla" je OPASNOST u Italiji: Dodatno se KRIVI - stručnjaci na oprezu
Foto: Unsplash.com


Strahuje se da se čuveni nagnuti toranj Garisenda u Bolonji dodatno nagnuo, zbog čega su okolne ulice tog grada zatvorene, a stručnjaci ga pažljivo motre kako bi na vreme uočili naznake pucanja.

Toranje je visok 48 metara, a izgrađen je u 12. veku kad je Bolonja bila mini Menhetn, sa više od 10 tornjeva koje su izgradile lokalne velikaške porodice. Svaka od njih je pokušavajla da visina njihovog tornja nadmaši ovaj prethodni.

Međutim, toranj Garisenda nagnut je pod uglom od četiri stepena, gotovo kao slavni kosi toranj u Pizi. Toranj je bio nagnut već i u 13. veku kad je slavni Dante Aligijeri napisao Božanstvenu komediju i u delu "Pakao" opisao nagnuti bolonjski toranj. Na tornju i dan-danas stoji ploča s tim stihom iz Pakla.

Toranj je kasnije pomalo skraćen, a uz njega stoji i skoro duplo viši toranj Asinelli na koji su turisti mogli da se penju. Međutim, turističke posete tornjevima trenutno su zabranjene.

Gradonačelnik Bolonje, Mateo Lepore, tokom vikenda je zatvorio okolne ulice posle razgovora sa naučnicima koji toranj pojačano motre od 2018. godine. U toranj će sada biti ugrađeni dodatni senzori kako bi se dobio tačan uvid u stanje tornja Garisenda.

Na tornju su već ranije postavljeni zvučni monitori koji mogu da zabeleže zvukove pucanja, a postavljen je i veliki visak koji detektuje svaki i najmanji pokret.

Ispitivanja će se nastaviti čitave nedelje kako bi se videlo da li je na tornj došlo do kakvih promena i pomera li se toranj više od predviđenog. Naime, svi visoki tornjevi i neboderi pomalo se ljuljaju, ali to je predviđeno u njihovoj konstrukciji.

Lepore je rekao da je toranj nagnut već vekovima te su tokom poslednjih decenija na njemu izvršene brojne intervencije.

Grad je već izabrao kompaniju koja će obaviti radove koji će možda biti potrebni, a radi se o istoj kompaniji koja je sanirala srušeni most Morandi u Đenovi.

Ulice oko bolonjskih tornjeva biće blokirane do petka, ali autobusima se možda nikada više neće dozvoliti vožnja po okolnim uličicama jer izazivaju značajno podrhtavanje.

Ostavite komentar