Vesti > Svet

Holanđani izašli na BIRALIŠTA: Jača krajnja DESNICA, sve je neizvesno čak i opstanak PREMIJERA

Na poslednjoj izbornoj debati u utorak uveče, Vilders je bio na udaru žestokih napada sa svih strana

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2023 > 20:14

podeli vest:

Holanđani izašli na BIRALIŠTA: Jača krajnja DESNICA, sve je neizvesno čak i opstanak PREMIJERA
Foto: Tanjug/AP


Iznenadni porast podrške ekstremnom desničaru, Gertu Vildersu, naelektrisao je i podigao tenzije pred početak izbora, dok je jedna anketa čak izjednačila Vildersovu anti - islamsku i anti - EU Partiju slobode na prvom mestu sa konzervativno-liberalnom partijom odlazećeg premijera Marka Rutea, piše Politiko.

Do poslednjih nekoliko dana, od njenog početka u julu, izborna trka vodila se između Ruteove Narodne partije za slobodu, i laburističko-zelenim savezom na čelu sa EU Fransom Timermansom i sa novoformiranom strankom desnog centra autsajdera Pitera Omcigta. 

Na početku kampanje, ekstremni desničar, Vilder, zauzeo je umereniji ton, rekavši da je "dostupan" za pregovore o koaliciji, nakon što je novi lider Ruteove stranke, Dilan Ješilgoz, rekla da, za razliku od svog prethodnika, neće isključiti Partiju za slobodu iz koalicionih pregovora. 

Vilders osim što se bori protiv islama, poziva i na referendum o izlasku iz EU


Međutim, njegova antiislamska retorika i dalje je u velikoj meri deo izbornog programa Partije za slobodu, koja želi da zabrani džamije i Kuran, ali i upotrebu islamskih marama u vladinim zgradama.  

 

 

Vilders koji se više od 15 godina buni protiv islama, od pokretanja svoje stranke 2006. godine, jedan je od ključnih predstavnika evropske krajnje desnice, i tvrd evroskeptik koji poziva na referendum o izlasku iz EU.

Holanđani danas biraju 150 članova parlamenta, a rezultati izbora očekuju se tokom večeri.

 

Izbori su i prilika da država promeni premijera nakon više od decenije. Dosadašnji premijer Mark Rute je na vlasti od oktobra 2010. što ga čini jednim od lidera sa najdužim stažom u Evropi.
 

Ostavite komentar