Vesti > Svet

Poznati ruski naučnik OPTUŽEN ZA IZDAJU, uhapšen, pa UMRO POSLE DVA DANA

Dmitrij Kolker je uhapšen prošle nedelje u Sibiru zbog sumnje za izdaju i prebačen je u Moskvu

Autor: K1

03/07/2022 > 14:22

podeli vest:

Poznati ruski naučnik OPTUŽEN ZA IZDAJU, uhapšen, pa UMRO POSLE DVA DANA
Foto: Dmitry Kolker/Researchgate


Ruski naučnik uhapšen prošle nedelje u Sibiru zbog sumnje za izdaju i prebačen u Moskvu, uprkos tome što boluje od uznapredovalog raka pankreasa, preminuo je, rekao je njegov advokat Reutersu.

Naučnik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, rekao je advokat Aleksander Fedulov.

- Umro je juče. Sutra ćemo uložiti žalbu za određivanje pritvora. Putin svuda vidi špijune - rekao je Fedulov.

Kolkerova porodica saopštila je prošle nedelje da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gde je primao hranu kroz cevčicu, nakon čega su ga službenici bezbednosti FSB prebacili na let za Moskvu.

Foto: Tanjug/AP

 

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Porodica je rekla da je optužen za saradnju sa kineskim bezbednosnim službama gde je ranije držao naučna predavanja. Oni su protestovali protiv tužbe tvrdeći da je nevin.

Državna novinska agencija TASS saopštila je juče da je Rusija privela još jednog naučnika u Novosibirsku zbog sumnje za izdaju. Nije jasno da li su slučajevi povezani.

Poslednjih godina jedan broj ruskih naučnika je uhapšen i optužen za izdaju zbog navodnog prenošenja osetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često potiču iz neosnovane paranoje. U Rusiji je za izdaju predviđena kazna do dvadeset godina zatvora.

Ostavite komentar