Vesti > Svet

Tramp ŠOKIRAO SVET izjavom: NE ZNAM da li ćemo POMOĆI EVROPI ako bude napadnuta, ima jedan USLOV

Predsednički kandidat tvrdi da je NATO iskoristio SAD, a to je koristila Evropa

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

11/01/2024 > 11:43

podeli vest:

Tramp ŠOKIRAO SVET izjavom: NE ZNAM da li ćemo POMOĆI EVROPI ako bude napadnuta, ima jedan USLOV
Foto: Tanjug/AP


Donald Tramp rekao je da zna koga želi za svog potpredsednika u predsedničkoj trci 2024. i da će njegova predanost NATO savezu zavisiti o tome kako će se Evropljani odnositi prema Sjedinjenim Državama.

Trampa, vodećeg kandidata za republikansku nominaciju, voditelji su u emisiji uživo na televiziji "Fox News" pitali ko će biti kandidat za potpredsednika na njegovoj listi.

- Ne mogu to da vam kažem. Mislim, znam ko će to biti - rekao je Tramp okupljenim republikanskim glasačima u Ajovi pet dana pre nominacijskog glasanja te američke savezne države, čime će se otvoriti izbori za republikanskog predsedničkog kandidata.

U nastavku je upitan da li bi bio otvoren za popravljanje odnosa sa bilo kojim od svojih suparnika u trci, na šta je odgovorio "Naravno".

Analitičari nagađaju da bi njegov potpredsednički kandidat mogla da bude jedna od dve žene: Eliz Stefanik, Trampova saveznica i visoko rangirana republikanka u Zastupničkom domu, i Niki Hejli, sadašnja suparnica koja je bila poslanica pri UN-u od 2017. do 2018. tokom Trampove administracije.

Foto: Tanjug/AP

 
"Evropske zemlje iskoristile su našu zemlju"

Trampa su pitali i o njegovom stavu prema NATO-u - pitanje je usledilo nakon objave u sredu da je Tramp rekao da Sjedinjene Države nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta.

- Zavisi od toga hoće li se prema nama ponašati ispravno - odgovorio je on na pitanje voditelja o njegovoj predanosti NATO savezu.

- Gledajte, NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje to su iskoristile.

Tokom svog prvog mandata od 2017. do 2021. Tramp se više puta sukobio sa tradicionalnim evropskim saveznicima oko trgovine i troškova za odbranu.

Prema anketi Reuters/Ipsos sprovedenoj u utorak, Tramp zadržava uverljivo vođstvo u igri za stranačkog kandidata. Anketa mu daje 49 posto republikanskih glasova, ispred Hejli sa 12 posto i DeSantisa sa 11 posto.

Ostavite komentar