Vesti > Svet

Amerikanci ocenili današnje izbore u Belorusiji kao ''lažne i nedemokratske'': Ko god misli proteran iz ZEMLJE

Iz Stejt deprtmenta tvrde i da su beloruske vlasti sprečile Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da posmatra izbore

Izvor: K1info

25/02/2024 > 20:59

podeli vest:

Amerikanci ocenili današnje izbore u Belorusiji kao ''lažne i nedemokratske'': Ko god misli proteran iz ZEMLJE
Foto: Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Američki Stejt department tvrdi da su danas održani parlamentarni i lokalni izbori u Belorusiji, ''lažni izbori'', jer su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, održani u atmosferi straha i uslovima nepoštovanja demokratskih procedura.

U saopštenju se navodi ''da režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i dalje drži u pritvoru više od 1.400 političkih zatvorenika'', kao i ''da su sve nezavisne političke ličnosti ili pritvorene ili prognane iz Belorusije''. 

Stejt department takođe ukazuje da je odbijeno registrovanje za izbore svim nezavisnim beloruskim političkim partijama. 

Foto: Pixabay.com

 

Takođe se ističe da su Belorusi koji žive u inostranstvu mogli da glasaju na ovim izborima samo ukoliko bi se vratili u Minsk, gde bi se, kako navodi Stejt department, ''verovatno suočili sa odmazdom režima''. 

Iz Stejt deprtmenta tvrde i da su beloruske vlasti sprečile Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da posmatra izbore, što je, kako navode, dodatno ograničilo transparentnost neophodnu za slobodne i poštene izbore.

U Belorusiji su danas održani parlamentarni i lokalni izbori na kojima su građani birali 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na mandat od pet godina.

 

Ostavite komentar