Vesti > Svet

Stručnjak za BEZBEDNOST o napadu u Moskvi: Islamska država preuzela ODGOVORNOST, ali ko je NALOGODAVAC? (VIDEO)

Ocenio je da je akcija je bila poprilično osmišljena što se tiče obaveštajnog dela

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

23/03/2024 > 22:03

podeli vest:

Stručnjak za BEZBEDNOST o napadu u Moskvi: Islamska država preuzela ODGOVORNOST, ali ko je NALOGODAVAC? (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo


Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović rekao je da se napad u Moskvi koji se desio sinoć nesumnjivo može kvalifikovati kao teroristički akt, ali i da, iako je Islamska država preuzela odgovornost, sumnja da neko drugi stoji iza napada kao nalogodavac.

- Nesumnjivo je u pitanju teroristički akt. Imali smo nedužne civilne žrtve, među kojima i decu, a s obzirom na brutalnost, ubijanje i dece, jasno je da se želeo postići jedan takav publicitet, koji bi ne samo odjeknuo u Moskvi već širom Evrope i sveta - rekao je Bjegović za Tanjug.

Ocenio je da je akcija je bila poprilično osmišljena što se tiče obaveštajnog dela.

- Nije se slučajno ta višečlana grupa pojavila na jednom ovakvom mestu sa automatskim puškama. Mogu da primetim i da su počinioci prilično obučeni i da imaju vojničko iskustvo - rekao je Bjegović.

Dodaje da je da je očekivao da će se Islamska država oglasiti kao odgovorna za ovaj napad.

- Ali u ovom slučaju prilično sam siguran da to nije tako. Mislim da je ipak neko drugi nalogodavac. Ovde se ne radi o jednom verskom povodu, a Rusija se nalazi u jednom osetljivom momentu - ovaj napad se desio posle ubedljive pobede Vladimira Putina na izborima, za koju sam siguran da su mnogi mislili da neće biti takva. Osvojio je preko 87 odsto glasova, i siguran da je to frapantno, prvenstveno za zemlje članice NATO alijanse - rekao je Bjegović.

Teroristički napad ima za cilj, dodaje Bjegović, da među građane unese paniku i strah i sumnju u sposobnost bezbedosnih institucija da ih zaštiti.

- Ono što nije dobro je da ćemo sigurno videti odlučan i nemilosrdan odgovor ili akciju upravo Rusije. To se može odraziti i na sam rusko - ukrajinski sukob, jer Rusija ne ratuje samo protiv Ukrajine, nego praktično protiv kompletnog NATO-a, i to je ono što može biti veliki bezbednosni rizik u narednim danima - ocenio je Bjegović.

Što se tiče predstojeće utakmice Crvena Zvezda - Zenit, Bjegović uverava građane Srbije, da, iako je u pitanju utakmica visokog rizika, zbog prisustva navijača ruskog kluba, ali i ruskih zvaničnika, da mogu da budu spokojni.

- Ovaj nesrećan događaj u Moskvi, možda bi neko priželjkivao i u Beogradu. Ali našem sistemu je to pozato i od ranije. Naše mere i stepen naše bezbednosti će sigurno biti podignute na viši nivo, i mislim da naši građani treba da se osećaju bezbedno - poručio je Bjegović. 
 

Ostavite komentar