Vesti > Svet

PUTIN otkrio kakav je bio IRANSKI PREDSEDNIK i čemu je posvetio ceo svoj ŽIVOT: Oglasio se i Erdogan

Erdogan se seća Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

20/05/2024 > 10:48

podeli vest:

PUTIN otkrio kakav je bio IRANSKI PREDSEDNIK i čemu je posvetio ceo svoj ŽIVOT: Oglasio se i Erdogan
Foto: Tanjug/AP


Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Sejedu Ali Hamneiju, telegram saučešća povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih iranskih zvaničnika i članova posade u padu helikoptera.

Putin je naveo da je pogibija Raisija "ogromna tragedija" koja je zadesila narod Islamske Republike Iran, dodajući da je Raisi bio izuzetan političar, koji je ceo život posvetio služenju domovini i "pravi prijatelj Rusije", prenosi Interfaks.

- Kao pravi prijatelj Rusije, dao je neprocenjiv lični doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa između naših zemalja, ulažući velike napore da oni budu dovedeni na nivo strateškog partnerstva - ističe se u telegramu Putina.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i još sedam zvaničnika i članova posade, poginuli su u padu helikoptera na severozapadu Irana.

I predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izrazio je danas saučešće zbog pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir Abdolahijana, ističući da je Turska solidarna sa Iranom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

Erdogan je napisao na platformi X da se seća Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću, navodeći da je iranski predsednik uložio napore za mir u Iranu i regionu.

- Turska stoji uz Iran u ovo teško vreme - naveo je Erdogan, nazivajući Raisija "vrednim kolegom i bratom".
Pored Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.
 

Ostavite komentar