Vesti > Svet

Okrenuli mu leđa! FRANCUSKA PODRŽALA Međunarodni krivični sud koji TRAŽI HAPŠENJE IZRAELSKOG PREMIJERA

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/05/2024 > 10:12

podeli vest:

Okrenuli mu leđa! FRANCUSKA PODRŽALA Međunarodni krivični sud koji TRAŽI HAPŠENJE IZRAELSKOG PREMIJERA
Foto: K1info/Wikipedia/Shutterstock


Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost Međunarodnog krivičnog suda i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti", a povodom poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

- Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjihovsti u svim situacijama - piše u saopštenju objavljenom u ponedeljak.

Dodaje se osuda "antisemitskih masakara" militantne grupe Hamas 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

- Što se tiče Izraela, biće do Pretpretresnog veća da odluči da li će izdati te naloge, pošto ispita dokaze koje je priložio tužilac - navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je zatražio u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.
 

Ostavite komentar