Vesti > Svet

SUPERVULKAN u susedstvu pogodili JAK ZEMLJOTRES i seizmička OLUJA! Ovo je najjači POTRES u poslednjih 40 godina (VIDEO)

Već 11 godina za tu oblast važi žuto upozorenje, pozivajući na oprez

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: Anica Ninković

21/05/2024 > 12:15

podeli vest:

SUPERVULKAN u susedstvu pogodili JAK ZEMLJOTRES i seizmička OLUJA! Ovo je najjači POTRES u poslednjih 40 godina (VIDEO)
Foto: X Printscreen/Xx17965797N


Italijanski supervulkan Kampi Flegrei pogodio je u ponedeljak uveče zemljotres jačine 4,4 stepena i pričinio manju materijalnu štetu u gradu Pocuola, koji se nalazio u epicentru, ali i u Napulju, udaljenom oko 20 kilometara, a svi zajedno skoro 150 zemljotresa, objavio je Italijanski nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Građani su prijavili oštećenje zidova. Zemljotres koji se dogodio na dubini od tri kilometra najjači je zemljotres koji je pogodio ovo područje u poslednjih 40 godina, prema podacima INGV-a. Supervulkan se u proteklih 48 sati našao usred seizmičke oluje, odnosno potreslo ga je više desetina zemljotresa jačine veće od 2 stepena, piše CNN.

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pocuoliju, gde su otvoreni centri za smeštaj i postavljeni šatori na parkingu i trgu pored mora za smeštaj uspaničenih stanovnika, najavio je gradonačelnik grada Luiđi Manconi.

INGV je ovog aprila zabeležio 1.252 zemljotresa u oblasti Campi Flegrei, od kojih je većina bila magnitude manje od 1. Poslednja velika erupcija supervulkana dogodila se 1538. godine, kada je na italijanskoj obali stvoren novi zaliv.

INGV beleži porast seizmičke aktivnosti na tom području od 2022. godine, što bi moglo biti rezultat akumulacije magme ispod površine ili akumulacije gasa.

Flegrejska polja su u senci obližnjeg Vezuva, čija je erupcija izbrisala Pompeje sa mape 79. godine nove ere.

Lokalno stanovništvo i naučnici su zabrinuti zbog ponovnog oživljavanja aktivnosti zbog gasova koje emituje magma koja vrši pritisak na površinu i izaziva pucanje tla.

- Moramo da živimo sa stalnim strahom. Koliko će zgrade moći da izdrže sve ove udare, to je ono što se pitamo, jer nisu izgrađene da izdrže toliki udar - svedoči stanovnik Pocuolija na javnom kanalu Rainevs.

Prema mišljenju stručnjaka, međutim, scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, malo je verovatan u bliskoj budućnosti.

- Zemlja nastavlja da raste brzinom od dva centimetra mesečno, što je veća stopa nego prošle godine, a čini se da će se, nažalost, nastaviti - ocenio je vulkanolog Mauro Di Vito na Kanalu 21.

Flegrejska polja su već neko vreme bila pogođena mnogim manjim zemljotresima.

Uglavnom se radi o malim i jedva primetnim potresima koji slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen.

Već 11 godina za tu oblast važi žuto upozorenje, pozivajući na oprez.

Ostavite komentar