Vesti > Svet

PORUKA KOJA JE UZNEMIRILA MNOGE! Putin želi ostrvo Gotland? Ako napadne, kreće rat s NATO-om!

Ruski predsednik Vladimir Putin bacio je oko na švedsko ostrvo Gotland, upozorio je šef švedskog ministarstva odbrane Carl-Oskar Bohlin

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: K1info

22/05/2024 > 14:35

podeli vest:

PORUKA KOJA JE UZNEMIRILA MNOGE! Putin želi ostrvo Gotland? Ako napadne, kreće rat s NATO-om!
Foto: K1info/Shutterstock


Gotland, najveće švedsko ostrvo koje se po veličini može uporediti sa "Rhode Islandom", strateški je smešten usred Baltičkog mora između Stockholma i ruske eksklave Kalinjingrad.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je plan za proširenje teritorijalnih voda u Baltičkom moru, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

- Siguran sam da Putin sa oba oka gleda na Gotland. Putinov cilj je steći kontrolu nad Baltičkim morem- rekao je Bohlin, vrhovni zapovednik švedskih oružanih snaga.

- Ako Rusija preuzme kontrolu u Baltičkom moru, to bi imalo veliki uticaj na naše živote – u Švedskoj i svim drugim zemljama koje se graniče sa Baltičkim morem. Ne možemo to dopustiti - rekao je Bohlin, i dodao:

- Baltičko more ne sme postati Putinovo igralište.

Nakon demilitarizacije 2005., Švedska je 2016. ponovno uvela stalne trupe na Gotland, nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluostrva. Švedska je takođe postala najnovija članica NATO-a u martu, što znači da je pokrivena člankom 5. saveza koji garantuje da sve ostale članice stanu jedne drugima u obranu ako budu napadnute.

- Ako Putin napadne Gotland, može zapretiti zemljama NATO s mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji - rekao je Bohlin.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar