Vesti > Svet

"Ne uzimajte ovo olako!" PUTIN ZAPRETIO NUKLEARNIM ORUŽJEM: Ako bi bila ugrožena, Rusija bi koristila sva SREDSTVA

Ruski predsednik je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

05/06/2024 > 22:53

podeli vest:

"Ne uzimajte ovo olako!" PUTIN ZAPRETIO NUKLEARNIM ORUŽJEM: Ako bi bila ugrožena, Rusija bi koristila sva SREDSTVA
Foto: Tanjug/AP


Ruski predsednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je danas Zapad da bi Rusija mogla koristiti sve dostupne metode kako bi se odbranila ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsetivši da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu, prenosi RIA.

Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

- Iz nekih razloga, Zapad veruje da Rusija to nikada neće upotrebiti. Imamo našu nuklearnu doktrinu i pogledajte šta ona kaže. Ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne bi trebalo uzimati olako i površno - rekao je Putin.
 

O Bajdenu i izborima u SAD

Američki predsendik Džozef Bajden je predvidljiv, političar stare škole, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa urednicima svetskih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je istakao, Rusiji je svejedno ko će da pobedi na američkim izborima i sarađivaće sa svakim koga izabere američki narod.

- Nikada se nismo mešali u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama i nećemo se mešati - rekao je Putin.

On je nazvao glupošću priče da je Donald Tramp ruski špijun.

Nikoga u SAD ne zanima Ukrajina, njih zanima sopstvena veličina i liderstvo, istakao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara.

- Nikoga u Sjedinjenim Državama ne zanima Ukrajina. Interesuje ih veličina Sjedinjenih Država, koje se ne bore za Ukrajinu niti za ukrajinski narod, već za svoju veličinu i za svoje liderstvo. Ni u kom slučaju ne žele da dozvole bilo kakav uspeh Rusije, jer veruju da će u tom slučaju biti naneta šteta liderstvu Sjedinjenih Država. To je cela poenta onoga što Sjedinjene Države rade - rekao je on.

Kako je istakao, promena politike SAD prema Ruskoj Federaciji i Ukrajini je moguća ako SAD posle izbora budu razmišljale o jačanju zemlje, a ne o hegemoniji.

Foto: Shutterstock

 

On je podsetio da je tragedija u Ukrajini počela državnim udarom: tako je počeo rat, Rusija nije kriva za to.

Posle 2014. godine Rusija je učinila sve da se mirnim putem reši ukrajinski konflikt, objasnio je šef ruske države.

- Rusiju su osam godina vukli za nos sa Minskim sporazumima - podsetio je on.

Prvi korak u smeru rata u Ukrajini napravili su oni koji su podsticali krvavi antiustavni državni udar, objasnio je on: "Mi nismo nikoga napali, mi smo se branili".

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar