Vesti > Svet

SDP: Podrška za Fon der Lajen ako se jasno distancira od krajnje desnice koja jača

Politički istomišljenici Šolca doživeli su debakl na današnjim izborima

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

09/06/2024 > 20:25

podeli vest:

SDP: Podrška za Fon der Lajen ako se jasno distancira od krajnje desnice koja jača
Foto: Tanjug printscreen


Kopredsednica nemačke Socijaldemokratske partije SDP Saskia Esken izjavila je danas da će njena stranka podržati aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen samo u slučaju da se ona distancira od partija krajnje desnice.

- Fon der Lajen očigledno ima našu podršku za predsednicu Komisije, ako u narednim nedeljama, a po mogućstvu u narednih nekoliko sati, jasno kaže da li računa na podršku desničarskih ekstremista i desnih populista u Evropskom parlamentu - rekla je Esken, prenosi Politiko.

Ona je istakla da nije moguće da predsedavanje fon der Lajenove zavisi od volje desničara.

- Mi to ne bismo prihvatili - rekla je.

Prema prvim preliminarnim rezultatima u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko - demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na ​​2019. godinu.

SPD kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

 

Ostavite komentar