Vesti > Svet

Ovo je NAJJAČI PASOŠ na svetu: Stanovnici ove ZEMLJE bez vize mogu u 107 država, a bez PASOŠA u čak 44!

Italijanski pasoš je bio najjači evropski pasoš u poslednja tri meseca, a na drugom mestu na međunarodnom nivou

Izvor: K1info/euronews.rs

Autor: Nemanja Negovanović

13/06/2024 > 21:50

podeli vest:

Ovo je NAJJAČI PASOŠ na svetu: Stanovnici ove ZEMLJE bez vize mogu u 107 država, a bez PASOŠA u čak 44!
Foto: Freepik.com


Italijanski pasoš je prepoznat kao najmoćniji pasoš u Evropi i drugi po snazi u svetu, što znači da otvara vrata mnogih zemalja njegovim nosiocima.

Prema indeksu putnih isprava Visa Guide, italijanski pasoš je sakupio ukupno 90,49 poena, omogućavajući vlasnicima njegovim vlasnicima bezvizni ulazak u čak 107 zemalja, prenosi ShengenVisaInfo.

Državljani Italije takođe imaju pravo da uđu u 44 zemlje bez pasoša, za razliku od državljana Singapura koji, iako imaju najjači pasoš na svetu, ne mogu ni u jednu zemlju bez pasoša.

Italijanski pasoš je bio najjači evropski pasoš u poslednja tri meseca, a na drugom mestu na međunarodnom nivou.

Italijanski državljani mogu da uđu u deset zemalja koristeći samo elektronsku autorizaciju putovanja (eTA), dok im je u 20 zemalja dozvoljen ulazak uz vizu koja se izdaje po dolasku (VOA). Neke od takvih zemalja za nosioce italijanskih pasoša su Bahrein, Egipat, Indonezija i Saudijska Arabija.

Azerbejdžan, Indija, Rusija, Uganda i još 16 zemalja dozvoljavaju ulazak italijanskim državljanima sa eVizom, dok 17 zemalja, uključujući Avganistan, Alžir i Kubu i dalje zahtevaju standardnu vizu za nosioce italijanskih pasoša.

Španski i francuski pasoš zauzimaju treće i četvrto mesto u ukupnom izboru za najjači pasoš, omogućavajući svojim građanima ulazak u 106, odnosno 104 zemlje. Državljani obe zemlje moraju da vade vize za samo 17 zemalja, dok španski i francuski pasoš imaju ocenu 90,48 i 90,45.

Uopšteno govoreći, vlasnici pasoša EU mogu da uživaju u slobodnom kretanju širom sveta jer su njihovi pasoši među prvih 20 zemalja sa najjačim pasošima na svetu.

Mobilnost koju singapurski pasoš nudi svojim građanima učinila je da se ova zemlja izdvoji od stotine drugih zemalja, rangirajući se sa najmoćnijim pasošom na svetu četiri uzastopna meseca - mart, april, maj i jun.

Vlasnici singapurskih pasoša imju bezvizni ulazak u 159 zemalja, uključujući države Šengena, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Ukupno 27 zemalja zahteva od građana Signapura da izvade vizu na ulasku u zemlju, uključujući Egipat, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Lista zemalja koje pak, zahtevaju vizu za državljane Singapura uključuje 19 zemalja, među kojima su Avganistan, Čad, Severna Koreja, Irak i Sirija.

 

Ostavite komentar