Vesti > Svet

Putin: Nema više povratka na STARO, multipolarni svet već je postao realnost

Rusija pridaje veliki značaj partnerskoj saradnji u okviru ŠOS, kazao je Putin u Astani

Izvor: K1info/novosti.rs

Autor: Milena Gačević

04/07/2024 > 16:30

podeli vest:

Putin: Nema više povratka na STARO, multipolarni svet već je postao realnost
Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Promene u svetskom poretku se dešavaju brzo i nepovratno, multipolarni svet već je postao stvarnost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

- U sadašnjim uslovima, kada se u svetu dešavaju brze i nepovratne promene, potrebna je aktivna proaktivna pozicija ŠOS u međunarodnim odnosima. Multipolarni svet postao je realnost - rekao je ruski predsednik.

- Uvereni smo da je Šangajska organizacija za saradnju, zajedno sa BRIKS-om, glavni stub novog svetskog poretka u nastajanju. Upravo ta udruženja deluju kao moćan pokretač za procese globalnog razvoja i uspostavljanja istinske multipolarnosti - primetio je Putin.

Kako je primetio, nova arhitektura saradnje i bezbednosti u Evroaziji koju predlaže Rusija treba da zameni zastarele evrocentrične i evroatlantske modele koji su davali jednostrane prednosti samo određenim državama.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Rusija pridaje veliki značaj saradnji u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), ona se progresivno razvija na principima jednakosti i vodeći računa o međusobnim interesima, rekao je ruski predsednik.

- Rusija pridaje veliki značaj partnerskoj saradnji u okviru ŠOS. Sa zadovoljstvom konstatujemo da ta saradnja nastavlja da se progresivno razvija na principima jednakosti, uvažavanja međusobnih interesa, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženja kolegijalnih rešenja za hitna bezbednosna pitanja - rekao je Putin na sastanku Saveta šefova država-članica ŠOS u Astani.

Ostavite komentar