Vesti > Svet

FRANCUSKA NA NOGAMA, najveća izlaznost od 1981. godine! Da li će Marin Le Pen SLAVITI? Evo kakvo je stanje na glasanju

Oko 49 miliona birača danas može da iskoristi svoje građansko pravo i glasa

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

07/07/2024 > 13:40

podeli vest:

FRANCUSKA NA NOGAMA, najveća izlaznost od 1981. godine! Da li će Marin Le Pen SLAVITI? Evo kakvo je stanje na glasanju
Foto: Tanjug/AP


U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj do 12 časova glasalo je 26,63 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima još od 1981. godine, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Figaro.

Prošle nedelje, u prvom krugu, do 12 časova glasalo je 25,9 odsto, a 2022. godine do podneva je glasalo 18,43 odsto birača.

U Francuskoj se danas održava drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora.

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procene i rezultati biće saopšteni od 20 časova.

 

Danas se glasa za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.

 

Ostavite komentar