Vesti > Svet

PUTIN STAVLJA "KATANAC" NA 14 SELA! Evo kako će izgledati ZATVARANJE, a panika nastala zbog UKRAJINSKIH GRANATA

Drama u svetu nastala je nakon najnovijih informacija koje stižu iz Rusije, zbog opasnosti od bombardovanja, u ova mesta je nemoguće ući

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

17/07/2024 > 19:59

podeli vest:

PUTIN STAVLJA "KATANAC" NA 14 SELA! Evo kako će izgledati ZATVARANJE, a panika nastala zbog UKRAJINSKIH GRANATA
Foto: K1info/Youtube Printscreen/Kanal13/google maps/shutterstock


Guverner ruske oblasti Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom rekao je u utorak da će javni pristup u 14 pograničnih sela biti ograničen zbog stalnog bombardovanja.

Saopštenje je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo kopnenu ofanzivu u maju na severoistočnu ukrajinsku oblast Harkov, za koju je rekao da je namenjena stvaranju tampon zone za zaštitu Belgorodske oblasti od granatiranja. 

Umesto toga, region je video kontinuirano granatiranje i napade dronovima iz Ukrajine, sa čestim smrtnim slučajevima među stanovnicima.

- Od 23. jula ograničavamo pristup 14 stambenih naselja u kojima je operativna situacija izuzetno teška - rekao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u Telegramu.

Foto: Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

 

On je naveo 14 sela i zaseoka u blizini granice sa Ukrajinom.

- Na prilaznim putevima će biti postavljeni punktovi i tamo će dežurati predstavnici reda - rekao je on.

Oružje i oklopna vozila unutar sela

Pristup javnom prevozu, uključujući taksi vozila, biće zabranjen, dodao je on.

- Dozvolićemo ulazak samo odraslih muškaraca prema strogim pravilima: u oklopnim vozilima sa uređajem za elektronsko ratovanje sa zaštitnom opremom — pancirkom i šlemom — u pratnji vojske - rekao je guverner.

On je dodao da je „neprihvatljivo da se žene i deca puštaju u stambena naselja koja se svakodnevno granatiraju“.

"Vojska čuva građane"

- Ovo ćemo početi da sprovodimo od sledećeg utorka - dodao je on, ne navodeći datum završetka mera.

Gladkov nije rekao da će svi stanovnici morati da napuste ta područja, ali je rekao da će oni koji odu moći da traže mesečnu uplatu za iznajmljivanje na drugim mestima.

- Nadam se, dragi prijatelji, da ćete imati razumevanja za ovu odluku - rekao je stanovnicima, priznajući: "Naravno da ne očekujemo nikakve pozitivne reakcije".

Foto: Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

 

Međutim, istakao je da je najbitnije zaštititi civile.

- Ali glavna stvar je život čoveka. Već smo izgubili mnogo mirnih stanovnika, imamo mnogo ranjenih. Naš zadatak je da preduzmemo maksimalne mere bezbednosti - rekao je Gladkov stanovnicima. 

Državna novinska agencija TAS kasnije je citirala Gladkova koji je rekao da je više od 200 civila ubijeno u regionu od početka, kako Moskva naziva "specijalne vojne operacije" u februaru 2022.

Prema lokalnim vlastima, artiljerijska vatra je takođe poremetila snabdevanje strujom i vodom u pograničnim gradovima. Redovni napadi su stalni izvor frustracije za Kremlj, koji je pokušao da održi privid normalnosti i sigurnosti kod kuće.

Prošle nedelje četiri osobe su poginule, a 20 je povređeno u ukrajinskim napadima za 24 sata u Belgorodu. U jednom napadu u junu je navodno uništen ruski kontrolni punkt.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar