Vesti > Svet

Ko će na tron DEMOKRATA ako se BAJDEN POVUČE? Ovo su najrealniji SCENARIJI i evo kako se bira "naslednik"

Svetski stručnjaci smatraju da bi velike promene poremetile tok izbornog procesa, a kako su istraživali, samo jedno ime im "ide na ruku"

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

21/07/2024 > 15:04

podeli vest:

Ko će na tron DEMOKRATA ako se BAJDEN POVUČE? Ovo su najrealniji SCENARIJI i evo kako se bira "naslednik"
Foto: Tanjug/AP Photo


Spekulacije o mogućem povlačenju Džoa Bajdena iz trke za predsednika SAD izazvale su živu raspravu među političkim analitičarima i stručnjacima.

Iako zvanične potvrde još uvek nema, Demokratska stranka bi morala da se nađe u potrazi za novim kandidatom ukoliko se trenutni predsednik odluči na taj korak.

Prema američkom ustavu, Demokratska stranka bi imala mogućnost da izabere novog kandidata koji bi se suprotstavio republikanskom kandidatu na izborima za predsednika, odnosno Donaldu Trampu.

Trenutno je Džo Bajden, koji je na funkciji predsednika od januara 2021. godine, u fokusu javnosti zbog različitih političkih inicijativa, čak i skandala, ali i poteza njegove administracije.

Foto: AP Photo/Gerald Herbert

 

U slučaju njegovog povlačenja, Demokratska stranka bi organizovala unutarstranačke izbore ili konvenciju na kojoj bi se birao novi kandidat.

Među mogućim naslednicima se pominju poznati demokratski političari kao što su potpredsednica Kamala Haris, koja bi mogla da preuzme vođstvo u trci za predsedničku nominaciju. 

- Taj izbor bi imao smisla i finansijski, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema poslednjem izveštaju iz juna - piše Glas Amerike. 

Foto: Tanjug/AP

 

Kako pišu svetski mediji, nominovanje nekog drugog umesto Kamale Haris razbesnelo bi afroamerikanke - koje su jedan od ključnih stubova podrške demokratama.

Pored Kamale Haris, mogući kandidati uključuju i druge visokorangirane demokrate kao što su senatori i guverneri, koji bi mogli da iskoriste priliku da se istaknu u predizbornoj kampanji, među kojima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro ili guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Međutim, odluka o eventualnom povlačenju Džoa Bajdena biće ključna tačka za demokrate, a njeni efekti mogli bi imati dalekosežne posledice na političku scenu Sjedinjenih Država.

Iako je u ovom trenutku sve u domenu spekulacija, politički analitičari pažljivo prate razvoj situacije i analiziraju moguće scenarije koji bi mogli da se odigraju u slučaju da se trenutni predsednik povuče iz trke za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar