Vesti > Svet

UBIJANJE ŽIVOTINJA NIJE KULTURA! Zvanično ZABRANJENA borba bikova u Kolumbiji, ali ove zemlje to i dalje DOZVOLJAVAJU

Nalaže se da se više od deset arena pretvori u kulturna i sportska mesta

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

23/07/2024 > 09:25

podeli vest:

UBIJANJE ŽIVOTINJA NIJE KULTURA! Zvanično ZABRANJENA borba bikova u Kolumbiji, ali ove zemlje to i dalje DOZVOLJAVAJU
Borba bikova - Foto: Shutterstock


Kolumbijski predsednik Gustavo Petro potpisao je zakon kojim se zabranjuju borbe bikova u toj zemlji. Petro ga je potpisao pred stotinama aktivista za prava životinja tokom ceremonije održane u areni za bikove u Bogoti, nakon što mu je pristalica u kostimu bika uručila kopiju zakona.

- Ne možemo reći svetu da je ubijanje živih bića radi zabave kultura. Ta vrsta kulture ubijanja životinja radi zabave takođe bi mogla da nas dovede do ubijanja ljudi radi zabave, jer smo i mi životinje - rekao je Petro u govoru nakon potpisivanja zakona, prenosi AP.

Zabranu borbe bikova odobrio je kolumbijski Kongres u maju, nakon meseci debata.

 

Foto: Shutterstock

 

Zakon poziva vladu da u potpunosti zabrani borbe s bikovima širom zemlje do 2027. godine i nalaže vladi da više od deset arena pretvori u kulturna i sportska mesta.

Borbe bikova se održavaju u Kolumbiji još od španskih kolonijalnih vremena. Zaljubljenici u borbu bikova u Kolumbiji tvrde da zabrana krši prava manjina da izraze svoje kulturno nasleđe, a takođe ugrožava egzistenciju onih koji žive od borbi bikova, kao što su matadori, sponzori događaja i trgovci.

Trenutno samo sedam zemalja dozvoljava borbe s bikovima - Španija, Francuska, Portugal, Meksiko, Venecuela, Ekvador i Peru, iako su neke opštinske i regionalne vlasti u tim zemljama uvele lokalne zabrane.

Ostavite komentar