Vesti > Svet

Evropska komisija tužila Nemačku i Italiju zbog DISKRIMINACIJE RADNIKA: Svi imaju pravo na PORODIČNI DODATAK

Radnici koji su došli u te dve zemlje plaćaju poreze i doprinose isto kao i lokalno stanovništvo, navodi se

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

25/07/2024 > 14:28

podeli vest:

Evropska komisija tužila Nemačku i Italiju zbog DISKRIMINACIJE RADNIKA: Svi imaju pravo na PORODIČNI DODATAK
Foto: Pixabay.com


Evropska komisija saopštila je danas da je odlučila da tuži Nemačku i Italiju Evropskom sudu pravde (ECJ) zbog diskriminisanja mobilnih radnika.

Poslednjih godina su i u Nemačkoj i u Italiji uvedeni programi za porodične dodatke, ali nemaju sve grupe radnika iste programe, prenosi Rojters.

U Italiji su radnici morali da borave u zemlji najmanje dve godine da bi stekli pravo na tu beneficiju, dok su u Nemačkoj naknade bile manje za radnike koji imaju decu koja žive u zemljama Evropske unije gde su troškovi života bili niži.

"Jedan od osnovnih principa EU je da sve ljude tretiramo jednako bez ikakve razlike na osnovu nacionalnosti", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

"Sledeći ovaj osnovni princip, mobilni radnici EU koji na isti način doprinose sistemu socijalnog osiguranja i plaćaju iste poreze kao i lokalni radnici, imaju pravo na iste beneficije socijalnog osiguranja", navedeno je.

Diskriminacija zbog toga što vam deca žive van Italije ne dolazi u obzir

Evropska komisija odlučila je da tuži Italiju pred Sudom pravde EU zbog nepoštovanja prava radnika iz drugih zemalja članica EU u vezi sa porodičnim dodatkom.

„Nepoštovanje prava mobilnih radnika predstavlja diskriminaciju i krši zakon EU o koordinaciji socijalnog osiguranja i slobodnog kretanja radnika“, navodi se u napomeni izvršne vlasti EU, prenosi agenzianova.rs

Italija je u martu 2022. uvela novu šemu porodičnog dodatka za izdržavanu decu (jedinačna i univerzalna naknada)” prema kojoj „radnici koji nisu boravili u Italiji najmanje dve godine, ili čija deca nemaju prebivalište u Italiji, nemaju pravo da dobiju beneficiju. Komisija smatra da su napori vlasti do sada bili nedovoljni i stoga upućuje Italiju na Sud pravde Evropske unije“, preciziraju u Briselu.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar