Vesti > Svet

PANIKA ZBOG INSEKATA SA OLIMPIJSKIH IGARA! Specijalni PAS iz Južne Koreje njuši sportiste na aerodromu, a evo šta traži

Dvogodišnji bigl Čeko obučen je da oseti miris feromona, hemikalije koju ispuštaju stenice

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

12/08/2024 > 20:33

podeli vest:

PANIKA ZBOG INSEKATA SA OLIMPIJSKIH IGARA! Specijalni PAS iz Južne Koreje njuši sportiste na aerodromu, a evo šta traži
Foto: K1info/wikipedia.org/shutterstock


Južna Koreja uz pomoć specijalnog psa traga za stenicama na glavnom međunarodnom aerodromu Inčeon da bi sprečila rizik od ulaska u zemlju ovih insekata po povratku sportista i navijača sa upravo završenih Olimpijskih igara u Parizu.

Za taj zadatak zadužen je dvogodišnji bigl Čeko, koji je za sada jedini pas u Južnoj Koreji obučen da oseti miris feromona, hemikalije koju ispuštaju stenice, prenosi Rojters.

Kako je naveo zvaničnik kompanije za kontrolu štetočina Cesco, pas je u stanju da za manje od dva minuta pretraži standardnu hotelsku sobu.

Ova kompanija u saradnji sa ministarstvima za bezbednost i saobraćaj, kao i Agencijom za kontrolu i sprečavanje bolesti, na aerodromu Inčeon pregleda putnike po dolasku u Južnu Koreju.

Prošle godine, vlasti Pariza žurno su delovale da bi sprečile paniku zbog pojave stenica dok se grad pripremao za Olimpijske igre, i brzo su sproveli akciju njihovog uništenja, podsetio je Rojters.

U saopštenju vlade Južne Koreje navedeno je da su posle globalnog događaja kakav je Olimpijada preduzete preventivne mere na aerodromu kako bi se sprečilo da sićušni insekti uđu u zemlju. Ove mere trajaće dok se sportisti, zvaničnici i navijači budu vraćali nakon Olimpijade u zemlju, a biće nastavljene do 8. septembra, naveli su iz vlade.

Ostavite komentar