Vesti > Svet

IZLILA SE KANALIZACIJA! BOLESTI SE šire brzinom svetlosti u Gazi!

Bolesti se šire Pojasom Gaze nakon izlivanja kanalizacije

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

26/08/2024 > 21:20

podeli vest:

IZLILA SE KANALIZACIJA! BOLESTI SE šire brzinom svetlosti u Gazi!
Foto: Pexels.com


Na delovima mediteranske obale Gaze, voda je počela da dobija smeđu boju, dok zdravstveni eksperti upozoravaju na razlivanje kanalizacije i bolesti širom teritorije.

Satelitske slike, koje je analizirao BBC Arabik, pokazuju nešto što deluje kao veliko izlivanje kanalizacije u more kod obale grada Deir al-Balah.

Lokalni zvaničnik rekao je za BBC Arabik da ljudi u obližnjim kampovima izlivaju svoju kanalizaciju direktno u more. 

- Zbog povećanja broja raseljenih ljudi, mnogi povezuju svoje cevi sa sistemom za odvod kišnice -  rekao je Abu Jazan Ismael Sarsur, predsednik Hitnih službi Deir al-Balaha.

Vim Zvijnenburg, stručnjak za životnu sredinu iz organizacije "Pax for Peace", potvrdio je da otpadne vode izgledaju da se slivaju u more iz obližnjih prenatrpanih kampova, nakon što je pregledao satelitske slike.

Foto: Tanjug/AP

 

Iscedak kanalizacije prikazan na slikama, zabeležen 2. avgusta, pokrivao je površinu veću od dva kvadratna kilometra. 
Satelitske slike pokazuju da se iscedak prvi put pojavio u junu i da je rastao tokom naredna dva meseca.

Nije poznato da li je zagađenje obale i dalje u porastu, jer novije satelitske slike nisu dostupne.

Intenzivno izraelsko bombardovanje izazvalo je kolaps infrastrukture za upravljanje otpadnim vodama u Gazi, navedeno je u junskom izveštaju UN o životnoj sredini.

Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

 

Izraelska državna organizacija Cogat, nadležna za politiku na palestinskim teritorijana, rekla je BBC Arabik da je njihov humanitarni tim preduzeo akciju za poboljšanje sistema kanalizacije u Gazi.
Britanski javni servis navodi da ne može nezavisno da potvrdi da postoje konkretna poboljšanja u infrastrukturi kanalizacije u Gazi i dodaje da Izrael, zajedno sa Egiptom, ne dozvoljava nezavisnim novinarima ulazak u Gazu, osim na kontrolisane i kratke posete sa izraelskom vojskom.

Zdravstveni eksperti upozoravaju na širenje bolesti koje se prenose vodom, nakon što je desetomesečna beba delimično paralizovana zbog bolesti polio, što je prvi registrovani slučaj u Gazi u poslednjih 25 godina.
Zvaničnici UN i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) takođe su pozvali na dva prekida vatre od po nedelju dana kako bi mogli da vakcinišu 600.000 dece u Gazi.

Međutim, nezavisni posmatrači kažu da će dostava vakcina verovatno naići na iste prepreke koje pogađaju protok druge humanitarne pomoći, otežavajući i usporavajući distribuciju.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Cogat je, odgovarajući na pitanje BBC Arabik, naglasio da ne postoje ograničenja za medicinsku pomoć.

U saopštenju na društvenim mrežama, Cogat je rekao da će "dodatnih 60.000 vakcina protiv polija biti isporučeno za vakcinaciju više od milion dece" u narednim nedeljama.

Ranije ovog meseca, UNRWA je saopštila da u Gazi od početka rata ima 40.000 slučajeva hepatitisa A , koji se takođe može preneti zaraženom vodom, u odnosu na 85 slučajeva, koliko ih je bilo pre rata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

Humanitarne agencije navode da se doktori u Gazi suočavaju s velikim brojem slučajeva dizenterije, pneumonije i teških kožnih bolesti zbog kolapsa zdravstvenog sektora.
 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar