Vesti > Svet

Sukobi eskaliraju! RUSI NAPALI STAMBENE ZGRADE, ŠKOLE I BOLNICE, UKRAJINSKE SNAGE oborile RUSKOG LOVCA

Vojna uprava Sumske oblasti je saopštila na Telegramu da je ranjeno 13 ljudi, a da se još istražuje da li ima drugih žrtava

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/09/2024 > 09:11

podeli vest:

Sukobi eskaliraju! RUSI NAPALI STAMBENE ZGRADE, ŠKOLE I BOLNICE, UKRAJINSKE SNAGE oborile RUSKOG LOVCA
Foto: X printscreen/DanaSLJL/kardinal691


Rat u Ukrajini ušao je u 930. dan. 

Prema navodima svetskih medija, Rusija je tokom protekle noći napala grad Konotop u ukrajinskoj pograničnoj Sumskoj oblasti.

To je objavio i gradonačelnik Artem Semenihin koji je naveo da ima ranjenih civila i da su oštećene škole i prekinuto snabdevanje strujom i vodom.

Vojna uprava Sumske oblasti je saopštila na Telegramu da je ranjeno 13 ljudi, a da se još istražuje da li ima drugih žrtava.

- Rusi su koristili bespilotne letelice tipa Šahid, usmeravajući ih, između ostalog, u stambene zgrade, obrazovne i medicinske institucije - navedeno je u postu u kojem piše da je Rusija izvela "masovni" napad na energetsku i civilnu infrastrukturu u Konotopu.

Semenihin je naveo da je dvoje ranjenih civila hospitalizivano i da je jedna od žrtava u komi.

On je objavio da su ruski dronovi pogodili centar grada, uključujući stambene zgrade.

- Nadam se da smo uspeli da evakuišemo sve stanare iz njihovih domova - poručio je Seminihin.

S druge strane, tokom operacije u vodama Crnog mora, vojnici specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) su prenosivim PVO sistemom MANPADS uništili ruski borbeni avion Su-30SM, tvrdi se u saopštenju pres službe GUR-a.

GUR je naveo da je cena takvog aviona približno 50 miliona dolara. Napominje se da je lovac koji je pao u more pripadao 43. odvojenom puku pomorske avijacije ruskih vazduhoplovnih snaga, koji se nalazi na aerodromu grada Saka na privremeno okupiranom Krimu.

- Okupatori su izgubili kontakt sa svojim borbenim avionima 11. septembra 2024. godine oko 5 sati ujutro. Otprilike tri sata kasnije, Rusi su pokrenuli operaciju potrage i spasavanja u kojoj su učestvovali avioni An-26, kao i helikopteri Mi-8 i Ka-27. U podne su javili komandi o karakterističnoj mrlji od avio goriva otkrivenoj u moru, 70 kilometara severozapadno od rta Tarhankut, a ubrzo su videli olupinu uništenog Su-30SM - navodi se u saopštenju, prenosi Unian.

 

O nestanku ruskog aviona u sredu uveče javio je Telegram kanal Krimski vetar.

- Očigledno je poleteo sa aerodroma Saki radi lansiranja projektila Kh-31P, ali je nestao sa radara - navodi se u objavi.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar