Vesti > Svet

Alarm u SAD i Britaniji! RUSIJA sklapa nuklearni sporazum s IRANOM?!

Iako nisu istorijski saveznici, Rusija i Iran sve se više udružuju u suprotstavljanju Zapadu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/09/2024 > 08:50

podeli vest:

Alarm u SAD i Britaniji! RUSIJA sklapa nuklearni sporazum s IRANOM?!
Foto: Shutterstock


Britanija i SAD strahuju da je Rusija sa Iranom podelila nuklearne tajne u zamenu za balističke rakete za bombardovanje Ukrajine, piše danas "Gardijan".

U osvrtu na sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u petak u Vašingtonu, britanski list podseća na Bajdenovu primedbu da Rusija i Iran učvršćuju vojnu saradnju u trenutku kada je Teheran u procesu obogaćivanja uranijuma kako bi došao do svog dugo željenog cilja - nuklearne bombe.

Pozivajući se na neimenovane britanske izvore, londonski dnevnik navodi da postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Iran "trampi" balističke rakete u zamenu za nuklearnu tehnologiju.

U analizi se napominje da su London, Pariz i Berlin prošle nedelje zajedno upozorili da zalihe visoko obogaćenog uranijuma Irana "nastavljaju značajno da rastu, bez ikakvog verodostojnog civilnog opravdanja".

- Saradnja sa iskusnim ruskim stručnjacima ili korišćenje ruskog znanja pomogli bi da se ubrza proces izrade nuklearne bombe, iako Iran poriče da to pokušava - ocenjuje "Gardijan".

Iako nisu istorijski saveznici, Rusija i Iran sve se više udružuju u suprotstavljanju Zapadu, i to u okviru šire osovine koja, u različitim stepenima, uključuje i Kinu i Severu Koreju, što je odraz povratka u eru nadmetanja koja podseća na hladni rat, zaključuje britanski dnevnik.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar