Vesti > Svet

NAPADNUT BEJRUT: Izraelska vojska izvela vazdušni udar!

Nova razmena vatre dolazi nakon što je, u nizu eksplozija komunikacijskih uređaja u utorak i sredu, u Libanu ubijeno najmanje 37 osoba

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

20/09/2024 > 16:27

podeli vest:

NAPADNUT BEJRUT: Izraelska vojska izvela vazdušni udar!
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit


Izraelska vojska je saopštila da je danas izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Televizija Al-Manar, koja je pod kontrolom Hezbolaha, javlja da je jedna osoba ubijena, a 14 ranjeno.

U napadu su pogođene lokacije u blizini ključnih objekata koje koristi Hezbolah, prenosi britanska agencija pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore u Libanu.

Meta je bio komandant operacija Hezbolaha Ibrahim Akil, naveli su isti izvori, dodajući da je njegova sudbina nepoznata.
I izraelski vojni radio Galei ID navodi da je meta izraelskog vazdušnog napada na Bejrut bio viši komandant šiitskog pokreta Hezbolah.

Foto: Tanjug/Israel Defense Forces via AP

 

Radio stanica ne precizira na koga je tačno bio usmeren napad. 

Fotografije i video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju teška oštećenja na mestu udara i spaljene automobile.

- IDF je izvela ciljani napad u Bejrutu. U ovom trenutku nema promena u odbrambenim smernicama Komande unutrašnjeg fronta - saopštila je izraelska vojska, ne navodeći detalje.

Rojters javlja da se iznad Bejruta vidi gust oblak dima, a meštani su prijavili da su čuli jaku eksploziju.

Prema izveštajima medija u Libanu, napad se dogodio u predgrađu Dahije, za koje Izrael tvrdi da je uporište militantne grupe Hezbolah, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Ranije danas, Hezbolah je lansirao 150 raketa u pravcu severnoj Izraela, saopštivši da je raketama "kaćuša" gađao više lokacija duž granice, uključujući više baza vazdušne odbrane i sedište izraelske oklopne brigade koju je, kako tvrdi, prvi put pogodio.

Nova razmena vatre dolazi nakon što je, u nizu eksplozija komunikacijskih uređaja u utorak i sredu, u Libanu ubijeno najmanje 37 osoba, uključujući dvoje dece, a ranjeno više od 3.000.

Libanska vlada i militantna grupa Hezbolah su okrivili Izrael za napad.

Tel Aviv nije komentarisao te navode, ali je ministar odbrane Joav Galant najavio da Izrael ulazi u ''novu fazu'' rata.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar