Vesti > Svet

Bilans jučerašnjeg napada na Bejrut: Poginuo jedan od KLJUČNIH KOMANDANATA Hezbolaha

U vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

21/09/2024 > 09:06 >> 09:13

podeli vest:

Bilans jučerašnjeg napada na Bejrut: Poginuo jedan od KLJUČNIH KOMANDANATA Hezbolaha
Foto: Tanjug/AP


Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je imena 14 svojih pripadnika koji su ubijeni u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut, zajedno sa komandantom grupe Ibrahimom Akilom, čiju je smrt Hezbolah ranije potvrdio.

Jedan od poginulih je Ahmed Vahabi, za koga je takođe navedeno da je komandat i da je rukovodio glavnom jedinicom za obuku ove militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je ranije jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil.

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokiji članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

Reagovao i SB UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao je hitnu sednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi "na ivici katastrofe", objavljeno je na zvaničnom sajtu UN.

Sednica je održana nakon što je pojačana prekogranična razmena vatre između libanske grupe Hezbolah i izraelskih snaga, i dva dana nakon smrtonosnih eksplozija bežičnih uređaja pripadnika Hezbolaha, u kojima je poginulo 37 ljudi.
 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar