Vesti > Svet

Bivši ambasador PALESTINE u Srbiji za K1: RAT je pokazao koliko je IZRAEL ranjiv, mir je jedini put NAPRED!

Izrael ima ogromnu vatrenu moć, ali sem avijacije, ništa drugo, ocenio je Mohamed Ndbahan

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/09/2024 > 12:15

podeli vest:

Bivši ambasador PALESTINE u Srbiji za K1: RAT je pokazao koliko je IZRAEL ranjiv, mir je jedini put NAPRED!
Mohamed Nabhan - Foto: K1 televizija


Izrael se sprema da započne vojnu operaciju u Libanu nakon što je komandant izraelske vojske izdao naređenje za uništavanje svih strateških ciljeva. U isto vreme, šefovi diplomatije Egipta, Iraka i Jordana upozoravaju da Izrael svojim akcijama rizikuje da ceo region gurne u otvoreni rat.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, bivši ambasador Palestine u Srbiji, Mohamed Ndbahan, opisao je trenutnu situaciju kao naizgled mirnu, uz avione koji preleću prema severu. Na pitanje da li je rat blizu kraja ili je Bliski istok sve bliže eskalaciji, odgovorio je:

- Nažalost, mi o ovome pričamo već 76 godina. Izrael još uvek nema odgovor na pitanje šta će raditi sa palestinskim narodom i okupiranim teritorijama. Dok to pitanje nije rešeno, pokušavaju da svoje probleme prenesu na susede. Sve su ovo prateće pojave, očigledno je da se sukob širi. Amerikanci već godinu dana pokušavaju da dođu do prekida vatre u Gazi, ali bez uspeha. Mislim da ni sada neće uspeti, jer nedostaje druga strana. Američki pokušaji su usamljeni, dok Rusi, preko Irana, pokušavaju da iskoriste situaciju.

Ndbahan je istakao da je između reke Jordan i Sredozemnog mora prostor u kojem živi 14 miliona ljudi, od kojih je polovina Palestinaca: 

- Izrael mora naći rešenje s ovim ljudima, a ne da ide okolo. Imaju ogromnu vatrenu moć, ali sem avijacije, ništa drugo. Rat je pokazao koliko je Izrael ranjiv. Mir je jedini put napred.

Na pitanje ko bi mogao biti garant mira, Ndbahan je rekao: 

- Zdrave snage u Izraelu i Palestini. Ne podržavam ni Hezbolah ni Hamas. Izrael ne ratuje protiv država, već protiv militantnih grupa. Oni mogu ratovati i sto godina, ali im to neće doneti ništa dobro. Mir mora biti zasnovan na međunarodnom zakonu. Rezolucije govore da treba stvoriti palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Gazi, a Izrael se treba povući. Palestinci su školovan narod, sposoban da napravi državu i živi u miru s Izraelom. Međutim, političari, poput Netanjahua, odugovlače ovaj sukob iz ličnih razloga.

Foto: K1 televizija

 

Ndbahan je podvukao da, i pored političkih problema, ekonomska razmena između Zapadne obale, pojasa Gaze i Izraela iznosi preko osam milijardi dolara godišnje, što je dokaz da mir postoji u drugim sferama, ali političari to sprečavaju.

- Kao što je učinio Natanjau. On odugovlači taj rat, jer zna da ga posle toga čeka suđenje i ko zna šta će biti".  
Na pitanje da li je Hamas devastiran nakon godinu dana rata, bivši ambasador Palestine u Srbiji kaže:

- Hamas je pretrpeo značajne gubitke, ali nije u pitanju samo ko je koliko izgubio. Izrael je takođe pretrpeo velike gubitke, a njegova ekonomija je u veoma lošem stanju. Investicije odlaze iz Izraela. U ratu niko ne može pobediti, posebno u savremenim sukobima. To je samo privid. Ponavljam, mir je jedina prava garancija. Palestinci nisu za Hamas.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar