Vesti > Svet

Obećana pomoć ŽRTVAMA ZLOSTAVLJANJA od strane SVEŠTENIKA! Vatikan dobio rok od mesec dana

Prema podacima crkve, više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja podneto je u Belgiji od 2012. godine

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

28/09/2024 > 13:55

podeli vest:

Obećana pomoć ŽRTVAMA ZLOSTAVLJANJA od strane SVEŠTENIKA! Vatikan dobio rok od mesec dana
Foto: AP Photo/Andrew Medichini


Papa Franja danas je u Belgiji obećao da će pružiti svu moguću pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika, nakon što je u direktnom susretu sa njima čuo kakve su traume preživeli, što je mnoge od njih odvelo u siromaštvo i mentalne bolesti.

Poseta pape Belgiji obeležena je skandalom o zlostavljanju, pri čemu su kralj Filip i premijer Aleksander de Kro osudili seksualno zlostavljanje i silovanje dece koje su vršili sveštenici katoličke crkve koja je decenijama prikrivala ta kriminalna dela, preneo je AP.

Poglavar rimokatoličke crkve danas se sreo sa belgijskim sveštenstvom u bazilici Kokelberg i tokom susreta je priznao da su zlostavljanja izazvala “užasne patnje i rane”, ugrozivši veru ljudi. Papa se kasno sinoć sastao sa 17 osoba koje su doživele seksualno zlostavljanje i traže odštetu od crkve za pretrpljene traume, kao i da bi mogli da plate terapiju koja je mnogima od njih potrebna.

Kako su navele žrtve zlostavljanja, oni su dali papi rok od mesec dana da prouči njihove zahteve, a Vatikan je saopštio da se papa bavi tim problemom.

Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar de Kro rekli su juče papa Franji da bi trebalo da preduzme konkretnije akcije kako bi rešio seksualna zlostavljanja koje je činilo katoličko sveštenstvo. Kralj je papi u govoru, u kojem mu je poželeo dobrodošlicu u Belgiju, rekao da je Crkvi trebalo "previše dugo vremena" da se "pozabavi" tim skandalima, prenosi Rojters.

De Kro je rekao da "samo reči nisu dovoljne i da moraju da se preduzmu konkretni koraci". Papa je doputovao u Belgiju na 600. godišnjicu dva katolička univerziteta, ali, u prvi plan je stavljen crkveni zapis o seksualnom zlostavljanju.

Prema podacima crkve, više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja podneto je u Belgiji od 2012. godine. Na jučerašnjem sastanku sa političarima u kraljevskoj palati Leken u Briselu, papa je pokušao da uveri prisutne da se katolička crkva bavi tom temom.

- Tragični slučajevi zlostavljanja dece su pošast sa kojim se crkva spremno suočava... sprovođenjem programa prevencije širom sveta - rekao je papa i dodao da Crkva mora da se "stidi i da traži oproštaj" za zlostavljanje maloletnika, što je nazvao zločinom.

Papa Franja je u martu smenio bivšeg biskupa Briža, Rodžera Vangheluva, koji je 2010. priznao da je zlostavljao nećaka, a 2011. je priznao i druga zlostavljanja.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar