Vesti > Svet

Upad u JUŽNI LIBAN predvodi 98. divizija: ŠTA JE OPERACIJA "SEVERNE STRELE" i koliko će trajati?

Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

01/10/2024 > 09:09

podeli vest:

Upad u JUŽNI LIBAN predvodi 98. divizija: ŠTA JE OPERACIJA "SEVERNE STRELE" i koliko će trajati?
Izraelska vojska - Foto: Shutterstock


Upad izraelske vojske u južni Liban, pokrenut u ponedjeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se sastoji od padobranaca i brigade komandosa, Shajetet 13 (13. flota), elitne jedinice izraelske mornarice i 7. oklopne brigade.

Ta divizija, koju je predvodio brigadni general Gaj Levi, bila je odgovorna za neutralizaciju rukovodilaca Hamasa i vraćanje talaca u Gazi između decembra 2023. i marta 2024. godine, prenosi Figaro.

Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju.

- Nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, gde su borci divizije sticali veštine i operativno iskustvo, krenuli su na sever i sada su na manevrima u severnom sektoru, nakon što su izvršili potrebna prilagođavanja za borbu u Libanu - saopštila je IDF.

Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, a kako je navela cilj je infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju pretnju izraelskim gradovima.

Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nakon pokretanje kopnene operacije u Libanu nazvane "Severne strele" ne žele zvanično da kažu koliko duboko će prodreti u teritoriju susedne zemlje niti koliko će dugo trajati ova invazija.

Foto: Shutterstock

 

Ipak, neimenovani izvori kazali su američkoj televiziji NBC njuz da će ofanziva biti ograničena u pogledu trajanja i ciljeva i da će trajati danima, ali ne i nedeljama.

Portparol IDF je rekao da su se izraelski vojnici "poslednjih meseci obučavali i pripremali" za kopnenu operaciju koja je počela oko dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu.

Skaj njuz navodi da je ovo prvi put od 2006. godine da su regularne izraelske trupe ušle na libansku teritoriju.

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar