Vesti > Svet

Ovo su informacije DIREKTNO IZ IZRAELA! KONZUL Srbije za K1 o tragičnim GUBICIMA

Aleksandar Nikolić se osvrnuo i na izraelske gubitke

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

07/10/2024 > 11:49

podeli vest:

Ovo su informacije DIREKTNO IZ IZRAELA! KONZUL Srbije za K1 o tragičnim GUBICIMA
Foto: K1 televizija/Tanjug/AP


Godina dana je prošla otkako je Hamas izveo napad na Izrael, a broj stradalih i dalje raste iz dana u dan.

U kom pravcu ide ovaj konflikt? Kakav će biti odgovor Izraela na iranski napad? I da li je Bliski istok danas više nego ikada na ivici sveopšteg rata? Na ovu temu u emisiji "Uranak" na televiziji  razgovaramo sa počasnim konzulom Srbije u Izraelu, Aleksandrom Nikolićem, koji se uključio direktno iz Izraela.

Foto: Tanjug/AP

 

 - Živimo u periodu zebnje i iščekivanja izraelskog uzvratnog poteza, koji se najavljuje sa svih strana. Nema nijednog zvaničnika, pa čak ni onih koji kritikuju iz redova opozicije ili onih koji su prethodno obavljali visoke bezbednosne i političke funkcije, a koji smatraju da je neophodno uzvratiti na ono što se dogodilo tokom četiri ciklusa od po 50 minuta lansiranja balističkih raketa. To je prvi put da se oglasila aplikacija za hitne slučajeve, imperativno nametnuta od strane lokalne komande - kaže Nikolić i nastavlja:

- Na današnji dan, 7. oktobra, svuda je prisutna tužna komemorativna godišnjica. Neću preterati ako kažem da se ove generacije Izraelaca nikada neće oporaviti u podsvesti od tragedije koja se dogodila na ovaj datum. Bez imalo dileme, ovo je najteža trauma jevrejskog naroda od vremena holokausta, što nameće neophodnost razumevanja u drugim delovima sveta, posebno u Evropi, da ono što se dešava u arapskom svetu ne može biti posmatrano zapadnim očima. To isto važi i za Izrael. Mora se prepoznati sve što je zasnovano na religiji i kolektivnom sećanju. Ubice su jezive na svim stranama, a civili, bez sumnje, pate - dodao je. 

Aleksandar Nikolić se osvrnuo i na izraelske gubitke: 

- Na današnji dan, 885 civila i 728 vojnika izgubilo je život. Među civilima je 53 maloletnika, od kojih je 25 mlađih od 14 godina, poginulo u masakrima prošle godine. Nacionalno osiguranje Izraela beleži 281 siroče.

Što se tiče onoga na šta se Izrael sprema, konzul Srbije u Izraelu kaže:

- Taj segment izraelskog društva očekuje dva suštinska cilja. Prvi cilj je povratak duž linije razgraničenja na dubini od pet do 10 kilometara sa Libanom, gde je 70.000 interno raseljenih Izraelaca, među kojima nije samo jevrejsko stanovništvo, već i arapska beduinska sela. Drugi, najvažniji cilj, je oslobađanje preostalih 100 talaca u pojasu Gaze, među kojima je i jedan naš državljanin. Jutros smo dobili informaciju da jedan od preostalih kidnapovanih talaca nije među živima - izjavio je naš konzul i objašnjava: 

- Izrael je danas ušao u drugu godinu rata, što se ne pamti još od rata za nezavisnost 1948. godine do mirovnih sporazuma na Rodosu. Ovde govorimo o nepremostivom jazu, kao u konceptu mirnodopskih perioda. Bilo je turbulentnih rasprava oko pravnih pitanja koja su prethodila ovom ratu, a mnogi analitičari smatraju da su one bile jedan od motiva koje je neprijateljska strana u Izraelu uzela u obzir. Danas, u okviru ratnih događaja, doživljavamo nešto što nikada nije zabeleženo do sada. Jedan od mitova o jedinstvu Izraela tokom ovog rata zapravo je urušen - rekao je Aleksandar Nikolić u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i dodaje da nema konsenzusa kako bi trebalo da izgleda komemoracija stradalima: 

- Čak ni oko ovog pitanja nije postignut dogovor. Večeras će biti održane dve komemoracije. Prva je institucionalna, unapred snimljena i bez prisustva građanstva. Snimljena je u neposrednoj blizini poharanih kibuca tokom tragičnog događaja 7. oktobra prošle godine. Druga komemoracija je narodna, organizovana od strane Udruženja porodica kidnapovanih, uz podršku dodatnih organizacija, a uključuje nastupe brojnih popularnih kantautora. Ove komemoracije na neki način ilustruju podelu u društvu. Nemoguće je u punom opsegu organizovati komemoraciju za nešto što se još uvek dešava. Samo jutros je objavljeno da je jedan vojnik poginuo, a jedan od preostalih 101 talaca nije više među živima, čime se taj broj smanjuje na tragičnih 100. Topovi još uvek grme, i stoga nije moguće postfaktum organizovati komemoraciju - zaključio je.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar