Vesti > Svet

Hoće li URAGAN MILTON imati posledice po Srbiju: METEOROLOG otkriva sve detalje

Istočna obala Floride mogla bi biti i malo više pogođena kada uragan bude napuštao Floridu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/10/2024 > 11:17

podeli vest:

Hoće li URAGAN MILTON imati posledice po Srbiju: METEOROLOG otkriva sve detalje
Foto: Tanjug/AP


Urednik portala Vojvodinameteo Jovan Čabrilo rekao je danas da je uragan Milton koji je pogodio kopno Floride jedna od najsnažnijih oluja, ali da se očekuje da u narednih šest do sedam sati on napusti Floridu.

Čabrilo je, govoreći za Tanjug, uporedio Milton sa uraganom Patrisia koji je 2015. godine pogodio Meksiko i naveo da je Milton doneo udare vetra od 250 kilometara na sat, što je kategorija tri.

- Sada je već kategorije jedan, odnosno udari vetra su negde do 144 kilometara na sat, ali su zabelažene i obilne padavine koje su svakako uzrukovale poplave u pojedinim područjima - rekao je Čabrilo.

On je dodao da će centralni pojas Floride i dalje biti pod uticajem uragana, dok će istočna obala biti malo više pogođena kada uragan bude napuštao Floridu.

Govoreći o formiranju uragana, Čabrilo je rekao da se oni drugačije formiraju od naših suptropskih cilona koji vuku energiju iz temperaturnih razlika, odnosno da dobijaju energiju iz tople površine isparavajućeg okeana.

Foto: Tanjug/AP

 

- Što je more toplije, a u ovom slučaju je temperatura bila 30 stepeni, to su uragani jači - objasnio je Čabrilo. 

On je naveo da su takve vremenske nepogode veoma opasne i ukazao da se i na našim prostorima podslednjih decenija javljaju pojave nalik tropskim ciklonima, poput Medikejna - Mediteranskog ciklona, dok meteorolozi iz Hrvatske istražuju Adrikejn ciklon.

- To su cikloni čija mehanika i fizika dosta podseća na tropske ciklone, a razlika je što nemaju toliko veliku površinu pod morem kako bi se razvili u snažne uragane poput ovih u SAD, odnosno u njihovom priobalnom području - pojasnio je Čabrilo.

On je rekao da su, kada je o Srbiji reč, glavni problem superćelijske oluje koje su najopasnije i čiji je mehanizam nastanka drugačiji, a sa kojima smo se tokom prošle godine suočili više puta.

Foto: Tanjug/AP

 

Čabrilo je dodao da je važno da prognoze budu tačne i blagovremene i podsetio je da je Republičkki hidrometeorološki zavod (RHMZ) prošle godine najavio superćelijsku oluju nekoliko dana ranije.

- Tog 13. jula prošle godine smo imali najaču superćelijsku oluju i jednu od jačih superćelijskih oluja uopšte na našem području, što je delom posledica klimatskih promena. Ona je nastala u Sloveniji, a prošla je kroz četiri države - Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju i ugasila se negde u Crnom moru", rekao je on i naveo da je ta oluja bila trajala 14 sati i prešla više od 1.000 kilometara.

Čabrilo je dodao da je u toj oluji bio najpogođeniji Banat, gde je i došlo do slabljenja oluje - udari vetra od 100 kilometara na sat, odnosno 28 metara u sekundi.

- To su zaista razorni vetrovi - istakao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Govoreći o prognozi vremena, Čabrilo je rekao da su numerički modeli značajno napredovali u odnosu na period od pre nekoliko decenija, čime je dolazak do prognoze postao lakši, dodajući da smo imali izazovne situacije tokom korone, kada su bila proređena merenja.

Naveo je da su tada manje leteli avioni sa kojih se prikupljuju meteorološki elementi - temperaturna vlažnost, pritisak, visinski vetrovi, što su su bitna, ali i merenja koja nisu nimalo jeftina.

Čabrilo je dodao da je Vojvodinameteo lansirala aplikaciju za android uređaje koja pokriva područje cele Srbije i koristi najbolji numerički model na ovim prostorima.

- Korisnici će biti u prilici da testiraju ovu novu prognozu vremena u okviu naše aplikacije. Razvijena je mapa padavina, odnosno kompozitna radarska slika gde ćemo od sledećeg leta najavljivati kretanje oblaka - rekao je Čabrilo i podsetio da je jedina zvanična institucija za upozoravanje RHMZ.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar