Vesti > Svet

URAGAN "Milton" oštetio SRPSKU CRKVU na FLORIDI: Ovo su najnovije informacije o SRBIMA u AMERICI

Na teritoriji Tampe živi značajan broj Srba i postoje dve velike crkvenoškolske opštine

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/10/2024 > 09:02

podeli vest:

URAGAN "Milton" oštetio SRPSKU CRKVU na FLORIDI: Ovo su najnovije informacije o SRBIMA u AMERICI
Foto: Facebook printscreen/St.Simeon Serbian Orthodox Cathedral/Tanjug/AP


Uragan "Milton" oštetio je dva stuba na srpskoj crkvi na Floridi, izjavio je danas dopisnik RTS-a Aleksandar Žigić i dodao da, prema izveštajima, nema žrtava među srpskim državljanima na Floridi.

- Jedino smo čuli od sveštenika da su oštećena dva stuba koja drže kupolu crkve, to je jedna od novosagrađenih crkava - rekao je Žigić.

On je dodao da je sve prošlo bolje nego što se očekivalo.

Žigić je istakao da na na teritoriji Tampe živi i značajan broj Srba i postoje dve velike crkvenoškolske opštine, i u obližnjem Sent Petersburgu i Klirvoteru, koji su imali zakazane srpske festivale za nekoliko nedelja.

Dodao je da Srbi žive i južnije, u Nort Portu i Nejplsu, kao i u Orlandu.

Kako je rekao, uragan "Milton" je pogodio veći deo Floride, obrušio se u doneo velike poplave i tornada kojih je bilo više od 20 i to je rekordan broj.

On je dodao da se procenjuje šteta i da su raspoređene hiljade jedinica Nacionalne garde, kojima pomažu jedinice iz drugih američkih država.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Prema njegovim rečima prvi izveštaji ukazuju da bi troškovi sanacija mogli da budu veći od 60 milijardi dolara kao i da je direktor

Odeljenja za vanredne situacije Floride Kevin Gatri rekao da se i dalje očekuje olujni talas u nekim delovima države i zamolio je stanovnike pogođenih područja da ostanu u blizini skloništa. 

Uragan "Milton" je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.
Uragan "Milton" je ostavio više od 2,6 miliona potrošača bez struje i najmanje 16 osoba je poginulo, potvrdili su zvaničnici za Si-Bi-Es (CBS).

Ostavite komentar