Zdravlje

DA LI I VI LIŽETE poklopac na čaši jogurta? Evo koliko je to dobro i šta treba DA ZNATE

U stvari, opasnosti gotovo i nema. Osim ako ne posečete jezik...

Izvor: K1info

17/02/2024 > 21:03

podeli vest:

DA LI I VI LIŽETE poklopac na čaši jogurta? Evo koliko je to dobro i šta treba DA ZNATE
Foto: Pixabay.com


Neki metali su, u malim količinima, zdravi za organizam. Gvožđe, na primer, treba da unosimo na redovnoj bazi, ali neke druge metale treba izbegavati. I zato neki ljudi veruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Da li je to tačno?

Ukratko, ne. Ako poližete poklopac ne znači da ćete konzumirati i aluminijum. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer možete da se posečete na oštroj ivici metala.

Prema Nemačkom saveznom institutu za procenu rizika aluminijum predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.

Limunska kiselina ili obična so, na primer, može se naći u jogurtima.

"Upravo zbog toga pakovanja su iznutra obložena", objašnjava institut.

Taj zaštitni sloj sprečava da aluminijum dospe u jogurt, što znači da poklopac možete da poližete bez posledica za zdravlje.

Ali, aluminijum može biti rizičan po drugim osnovama.

To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može da se pronađe u mnogim stvarima. Ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminijuma po kilogramu telesne težine nedeljno. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti.

Ali treba biti oprezan kada koristite aluminijumsku foliju, ili jednokratne aluminijumske posude.

Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminijuma može se preneti na hranu.

Zato u aluminijsku foliju ne bi trebalo umotavati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli kao što su naseckane jabuke, paradajz i sir, kao ni marinirano meso.

Ostavite komentar