Zdravlje

Nutricionistkinja objašnjava zašto nam je ZIMNICA POTREBNA

Povrće i voće iz tegle ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže, ali u velikoj meri ih zadržava

Izvor: K1info

28/09/2022 > 19:00

podeli vest:

Nutricionistkinja objašnjava zašto nam je ZIMNICA POTREBNA
Foto: Freepik.com


Nutricionistkinja Branka Mirković bila je gost "Uranka" na K1 televiziji i tom prilikom je objasnila koliko su ajvar i zimnica, odnosno ukiseljeno povrće, zdravi i da li ih treba izbegavati.

- Zimnica je zdrava i treba da je jedemo. To je najbolji način čuvanja povrća. Ajvar svi volimo, ali ajvar nije supernutritivan, međutim treba ga jesti. Ukiseljeno povrće je najzdraviji način. Kupus je u tome fenomen, a to znači da ima bolje nutritivne vrednosti kao kiseli, nego kao svež. Što se tiče pritiska, biće povišen ako se preteruje u ishrani. Najvažnije je da budemo umereni i da jedemo sve ravnomerno - objasnila je Mirković.

Ona je dala savet ženama i apelovala da one koje ne umeju da spremaju zimnicu nikako ne odustaju od ove namirnice.

- Prvo kupite manje pakovanje, da vidite kako je, pa kasnije ako vidite da je dobro verujte tom proizvođaču. Uvek treba da se odlučite za domaće proizvode i namirnice, umesto uvezenih, jer se one iz drugih zemalja tretiraju raznim hemikalijama kako bi ostale sveže dok ne dođu do krajnje destinacije. Zimnicu je najbolje servirati uz suvo meso, jer to pomaže varenju. Naše bake su to dobro znale. Malo mesa, sira i zimnice to je najbolji način - objasnila je Branka. 

Hrana za zimu

Nutricionistkinja kaže da zimi teba jesti jabuke, ali mi nemamo više one stare sorte koje su mogle da stoje tokom cele zime.

- Dunja je savršena, možete da je jedete i svežu i u zimnici. Bundeva je odlična da se jede tokom najhladnijeg perioda, a može i da stoji preko cele zime. Dosta je zanemarujemo, a odlična je - posavetovala je Branka Mirković.

Foto: Pixabay.com

 

- Apelovala bih na one žene koje ne umeju da spremaju, ne znaju da spremaju ili su prezauzete, da kupuju na pijaci, jer naši mali proizvođači imaju izvanrednu zimnicu. Proverila sam, neverovatno je kako se te žene trude. Prave na drvima, a najbolji način pripreme je "slow", znači polako. Treba da imamo zimnicu, to nas spašava - kaže nutricionistkinja.

Foto: K1info

 
Najbolji su stari recepti

Ona je potvrdila da se receptura naših baka od pre 30 - 40 godina zadržala i danas.

- Kada proverite stare recepte vi vidite da je to maksimalno nutritivno kvalitetno. Kasnije, kada smo počeli da pravimo razne brže kombinacije, to je uništavalo nutritivne vrednosti. U nove, modernije proizvode su počeli više da stavljaju esenciju jer su ljudi počeli da čuvaju zimnicu u toplim stanovima, pa se to kvarilo. Ranije to nije bilo tako. Postojali su prirodni procesi, zimnica se držala na hladnom mestu. Bio je to mnogo zdraviji način, a način obrade je dovodio do toga da izvuku slast iz voća i to je bilo zaista dobro - objasnila je Branka. 

Kako je rekla, zimnica ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže voće ili povrće, ali u velikoj meri ih zadržava.

- Paradajz se termički obrađuje. Kuva se i to mu ništa ne smeta, ono što treba da sadrži on sadrži. Najvažniji sastojak likopen ostaje u paradajzu. Likopen je dobar i za srce i za krvne sudove. On je jako bitan, a preporučuje se i srčanim bolesnicima. Svi treba da ga koriste jer on je odličan čistač organizma - kaže ona.

Pečena paprika ili ajvar

Pečena paprika je nutritivno bolja od ajvara. U tom procesu pravljenja gubimo mnogo nutrijenata:

- Ajvar ne spominjem u negativnom kontekstu - divnog je ukusa, ali ne treba preterivati. Bolje je pojesti papriku iz turšije, a ajvar je za zadovoljstvo - objasnila je nutricionistkinja. 

 

 

Ostavite komentar