KIK-BOKS REPREZENTACIJA NAPRAVILA SJAJAN USPEH! Vladimirović: Ovo je izvanredan rezultat!
Lea Blagojević, aktuelna prvakinja sveta, uzela je zlato na EP
SportPovrće i voće iz tegle ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže, ali u velikoj meri ih zadržava
podeli vest:
Nutricionistkinja Branka Mirković bila je gost "Uranka" na K1 televiziji i tom prilikom je objasnila koliko su ajvar i zimnica, odnosno ukiseljeno povrće, zdravi i da li ih treba izbegavati.
- Zimnica je zdrava i treba da je jedemo. To je najbolji način čuvanja povrća. Ajvar svi volimo, ali ajvar nije supernutritivan, međutim treba ga jesti. Ukiseljeno povrće je najzdraviji način. Kupus je u tome fenomen, a to znači da ima bolje nutritivne vrednosti kao kiseli, nego kao svež. Što se tiče pritiska, biće povišen ako se preteruje u ishrani. Najvažnije je da budemo umereni i da jedemo sve ravnomerno - objasnila je Mirković.
Ona je dala savet ženama i apelovala da one koje ne umeju da spremaju zimnicu nikako ne odustaju od ove namirnice.
- Prvo kupite manje pakovanje, da vidite kako je, pa kasnije ako vidite da je dobro verujte tom proizvođaču. Uvek treba da se odlučite za domaće proizvode i namirnice, umesto uvezenih, jer se one iz drugih zemalja tretiraju raznim hemikalijama kako bi ostale sveže dok ne dođu do krajnje destinacije. Zimnicu je najbolje servirati uz suvo meso, jer to pomaže varenju. Naše bake su to dobro znale. Malo mesa, sira i zimnice to je najbolji način - objasnila je Branka.
Nutricionistkinja kaže da zimi teba jesti jabuke, ali mi nemamo više one stare sorte koje su mogle da stoje tokom cele zime.
- Dunja je savršena, možete da je jedete i svežu i u zimnici. Bundeva je odlična da se jede tokom najhladnijeg perioda, a može i da stoji preko cele zime. Dosta je zanemarujemo, a odlična je - posavetovala je Branka Mirković.
- Apelovala bih na one žene koje ne umeju da spremaju, ne znaju da spremaju ili su prezauzete, da kupuju na pijaci, jer naši mali proizvođači imaju izvanrednu zimnicu. Proverila sam, neverovatno je kako se te žene trude. Prave na drvima, a najbolji način pripreme je "slow", znači polako. Treba da imamo zimnicu, to nas spašava - kaže nutricionistkinja.
Ona je potvrdila da se receptura naših baka od pre 30 - 40 godina zadržala i danas.
- Kada proverite stare recepte vi vidite da je to maksimalno nutritivno kvalitetno. Kasnije, kada smo počeli da pravimo razne brže kombinacije, to je uništavalo nutritivne vrednosti. U nove, modernije proizvode su počeli više da stavljaju esenciju jer su ljudi počeli da čuvaju zimnicu u toplim stanovima, pa se to kvarilo. Ranije to nije bilo tako. Postojali su prirodni procesi, zimnica se držala na hladnom mestu. Bio je to mnogo zdraviji način, a način obrade je dovodio do toga da izvuku slast iz voća i to je bilo zaista dobro - objasnila je Branka.
Kako je rekla, zimnica ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže voće ili povrće, ali u velikoj meri ih zadržava.
- Paradajz se termički obrađuje. Kuva se i to mu ništa ne smeta, ono što treba da sadrži on sadrži. Najvažniji sastojak likopen ostaje u paradajzu. Likopen je dobar i za srce i za krvne sudove. On je jako bitan, a preporučuje se i srčanim bolesnicima. Svi treba da ga koriste jer on je odličan čistač organizma - kaže ona.
Pečena paprika je nutritivno bolja od ajvara. U tom procesu pravljenja gubimo mnogo nutrijenata:
- Ajvar ne spominjem u negativnom kontekstu - divnog je ukusa, ali ne treba preterivati. Bolje je pojesti papriku iz turšije, a ajvar je za zadovoljstvo - objasnila je nutricionistkinja.
Može da zarazi ljudske ćelije i već je u stanju da zaobiđe imunološku zaštitu koju daju vakcine protiv kovida
27.09.2022
VestiEpidemiološka situacija se smiruje pa doktori apeluju da je krajnje vreme da građani obave godišnje preventivne preglede
27.09.2022
SrbijaEvo šta prvo da uradite ako vas muči glavobolja, nesanica, problemi sa varenjem, kašalj, ili vas možda ubode komarac
26.09.2022
VestiNa listi ispitanika visoko su se kotirali Blackstreet, Džastin Biber, ali najčešće je biran Eminemov hit "Lose Yourself"
26.09.2022
VestiSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 32 minuta
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 1 sat
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 1 sat
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 1 sat
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 2 sata
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 2 sata
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 3 sata
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 3 sata
HronikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar