Zdravlje

ALARMANTNO! Plinske boce svake godine ubiju 40.000 ljudi. A nije u pitanju eksplozija!

Istraživanje je pokazalo da plinski šporeti ispuštaju štetne gasove koji se povezuju s bolestima srca i pluća

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: TANJUG

28/10/2024 > 10:12

podeli vest:

ALARMANTNO! Plinske boce svake godine ubiju 40.000 ljudi. A nije u pitanju eksplozija!
Foto: K1info/Shutterstock


Zagađenja iz plinskih boca svake godine ubije 40.000 Evropljana, pokazalo je najnovije istraživanje obavljeno u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Studija je pokazala da štetni gasovi, povezani sa bolestima srca i pluća skraćuju čoveku gotovo dve godine života, a plinske boce pumpaju zagađenja u pluća ljudi, prenosi Gardijan uz podatak da je broj smrtnih slučajeva dvostruko veći od onog u automobilskim nesrećama.

Takođe, pokazalo se i da plinski šporeti ispuštaju štetne gasove koji se povezuju s bolestima srca i pluća, ali stručnjaci upozoravaju da je javnost slabo svesna njihove opasnosti.

- Opseg problema je daleko veći nego što smo mislili - rekla je glavna autorka studije Huana Marija Delgado-Saborit, koja vodi laboratoriju za istraživanje zdravlja okoline na Univerzitetu Haume I u Španiji.

Kako je rekla još 1978. godine se otkrilo da je zagađenje višestruko veće u kuhinjama koje koriste plinske nego električne šporete, ali da tek sada mogu da se daju brojevi o broju skraćenih života.

Pokazalo se da jedno od tri domaćinstva u EU koristi plinske šporete, što je  54 domaćinstava u Velikoj Britaniji i više od 60 odsto u Italiji, Holandiji, Rumuniji i Mađarskoj. 

Izveštaj koji je podržala Evropska fondacija za klimu temelji se na prošlogodišnjem istraživanju koje je merilo kvalitet vazduha u domovima kako bi se otkrilo koliko kuvanje na plin povećava zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru. 

To je omogućilo naučnicima da utvrde obim unutrašnjeg i spoljnog zagađenja vazduha pri kuvanju s plinom.

Rezultati su slični sa studijom sprovedenom u SAD u maju koja je pokazala da plinske i propanske boce uzrokuju do 19.000 smrtnih slučajeva.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar