Zdravlje

Srbi ovo HRANU OBOŽAVAJU, a ona drastično povećava rizik od DEMENCIJE

Novo istraživanje tvrdi da konzumiranje ultraprerađene hrane povećava rizik od demencije

Izvor: K1info

12/12/2022 > 08:54

podeli vest:

Srbi ovo HRANU OBOŽAVAJU, a ona drastično povećava rizik od DEMENCIJE
Foto: Pixabay.com


Ultraprerađena hrana poput smrznute pice i gotovih jela čine naš užurbani život mnogo lakšim. Osim što nam štedi vreme, najčešće je i veoma ukusna zbog čega je tako često biramo.

Međutim, ako više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini ultraprerađena hrana, možda povećavate rizik od kognitivnog pada, pokazalo je novo istraživanje.

Ta količina bi iznosila oko 400 kalorija dnevno u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Poređenja radi, mala narudžba pomfrita i običnog čizburgera sadrži ukupno 530 kalorija.

Deo mozga uključen u izvršno funkcioniranje - sposobnost obrade informacija i donošenja odluka - posebno je teško pogođen, prema studiji.

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše ultraprerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.

- Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati ultraobrađenoj hrani - rekao je doktor Dejvid Katz.

Foto: Pixabay.com

 

- Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno robusno da bismo mogli zaključiti da je ultraprerađena hrana verovatno loša za naš mozak - pojašnjava.

Međutim, došlo je do zanimljivog preokreta. Ako je kvalitet celokupne ishrane bio visok – što znači da je osoba jela i puno neprerađenog voća i povrća, žitarica i zdravih izvora proteina – povezanost između ultraprerađene hrane i kognitivnog pada je nestala, rekao je Katz.

Studija je pratila preko 10.000 Brazilaca u periodu do 10 godina. Nešto više od polovine učesnika studije bile su žene, belci ili fakultetski obrazovani, dok je prosečna starost bila 51 godina.

Osim uticaja na kogniciju, već je poznato da ultraprerađena hrana povećava rizik od gojaznosti, problema sa srcem i cirkulacijom , dijabetesa , raka i kraćeg životnog veka.

 

 

 

Ostavite komentar