Vesti > Politika

Dačić predao dužnost novom ministru MARKU ĐURIĆU! Srbija nastavlja slobodarsku i odgovornu SPOLJNU POLITIKU (VIDEO)

Na ceremoniji primopredaje dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova, Dačić je poželeo sreću Đuriću u obavljanju nove funkcije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

04/05/2024 > 10:19

podeli vest:

Dačić predao dužnost novom ministru MARKU ĐURIĆU! Srbija nastavlja slobodarsku i odgovornu SPOLJNU POLITIKU (VIDEO)
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ


Doskorašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je danas dužnost svome nasledniku na toj funkciji, novom ministru Marku Đuriću.

Dačić je naveo da su njih dvojica, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već dugo godina deo jednog tima, koji se od 2012. godine kontinuirano bavio najtežim i najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima.

- Drago mi je što je ovo na neki način izraz tog državno-političkog kontinuiteta, kad je reč o najvažnijim stavovima i koncepciji naše spoljne politike - rekao je Dačić.

On je naveo da je sa Đurićem imao uspešnu saradnju u okviru Ministarstva spoljnih poslova, u vreme dok je Đurić obavljao funkciju srpskog ambasadora u Vašingtonu.

- Želim mu puno uspeha i sreće, uz moju punu podršku i na ovim funkcijama na kojima ću se ja nalaziti u narednom periodu, da kao država i kao narod prođemo uspešno sve ove teškoće u kojima se nalazimo - poručio je Dačić.

On navodi da osnovni cilj Vlade Srbije, a samim tim i Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova u koje se vraća posle deset godina, mora da bude odbrana i zaštita srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Po preuzimanju dužnosti ministra spoljnih poslova, Đurić je ocenio da se Dačić hrabro i odlučno borio za interese Srbije, kao deo tima na čelu sa predsednikom Vučićem.

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ

 

Ukazao je na uspešnu saradnju sa Dačićem dok je obavljao funkciju srpskog ambasadora u SAD i poručio da će Srbija nastaviti sa politikom kontinuiteta kada je reč o spoljnoj politici.

- Srbija će u narednom periodu voditi slobodarsku, nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružene ruke, saradnje. Mi smo u biznisu pravljanja prijatelja, jačanja veza i unapređenja imidža Srbije u međunarodnoj zajednici. Na tome ćemo raditi složno, jedinstveno, radujem se nastavku naše prijateljske i profesionalne saradnje i kroz nova ministarstva koja vodimo obojica - rekao je on.

Durić je poručio da će se on i Dačić, zajedno sa predsednikom Vučićem i predsednikom Vlade Milošem Vučevićem truditi da delaju skladno, posvećeno, marljivo i u interesu svih građana. Ivica Dačić je vršio dužnost ministra spoljnih poslova od 2022. do formiranja aktuelnog saziva Vlade. On prelazi na funkciju ministra unutrašnjih poslova, resor koji je već vodio od 2008. do 2014. godine.

Marko Durić na mesto ministra spoljnih poslova dolazi sa dužnosti ambasadora Srbije u Vašingtonu. Od juna 2012. do maja 2014. godine bio je savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku, a u maju 2014. Vlada Srbije ga je imenovala za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ostavite komentar