Ekonomija > Biznis

Direktorka MMF: Globalnoj ekonomiji prete visoki dugovi i nizak PRIVREDNI RAST

U većini zemalja može se očekivati spuštanje stope inflacije bez ulaska u recesiju

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

24/10/2024 > 23:15

podeli vest:

Direktorka MMF: Globalnoj ekonomiji prete visoki dugovi i nizak PRIVREDNI RAST
Foto: Tanjug/AP


Globalna ekonomija se drži veoma dobro, ali preti joj opasnost u vidu visokih dugova i niskog rasta, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u Vašingtonu.

U tom slučaju bi se svet suočio sa periodom niskih zarada, broj radnih mesta bi bio manji, a vlade bi imale manje stredstava za potrošnju i investicije.

Prema njenim rečima, većinu zemalja sveta očekuje takozvano "meko sletanje", odnosno spuštanje stope inflacije bez pada u recesiju, ali većina ljudi je i dalje nesigurna povodom svojih ekonomskih perspektiva.

Georgieva je navela da je aktuelni program MMF-a usmeren upravo na pomenuta dva problema, odnosno želi da osigura "meko sletanje" u državama bez negativnih posledica na tržište rada i istovremeno prekine spiralu visokog duga i niskog rasta.

Govoreći o Kini, predsednica MMF je rekla da bi ekonomski rast ove zemlje mogao da uspori ispod četiri odsto ako ne sprovede reforme koje bi podstakle domaću potrošnju, a posebnu pažnju treba usmeriti na sektor nekretnina.

Kristalina Georgeva je održala govor u okviru godišnje skupa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupe Svetske banke u Vašingtonu koji je počeo u ponedeljak i traje do 26. oktobra.

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar