Ekonomija > Čuvarkuća

PLATA 6.500 EVRA, uslovi odlični, a RADNIKA ni za lek: Teška situacija u NEMAČKOJ

U ovoj zemlji se nadaju da će u skorije vreme zaposlenje da bude olakšano izbeglicama

Izvor: K1info/b92.net

23/07/2023 > 10:22

podeli vest:

PLATA 6.500 EVRA, uslovi odlični, a RADNIKA ni za lek: Teška situacija u NEMAČKOJ
Foto: Tanjug/AP


Situacija u Nemačkoj nije bas najsjajnija. Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za dpa. U ovoj zemlji po restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, iako su uslovi dobri.

- Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta - rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. godine kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta.

- A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije) - rekla je ona i dodala:

- Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste.

Prosečna plata za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 evra
Kuvar: do 6.500 evra
Pekar: do 4.000 evra
Recepcioner: 1.700 evra
Event menadžer: 3.500 evra

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo.

- Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku - rekla je.

Neki restorani su počeli više da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbeglice moći lakše da se zapošljavaju.

Foto: Pixabay.com

 

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.

Ugostiteljstvo je jedna od oblasti u kojoj najviše rade Srbi u Nemačkoj, a prosečne plate se kreću od 2.000 do 3.000 evra.

Radnici u ugostiteljstvu često imaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

 

Ostavite komentar