Profesorka Hemijskog fakulteta Dušanka Milojković Opsenica izjavila je da pekarski med nije pravi med, a da je to što se on prodaje po prodavnicama posledica toga što pravilnik koji se koristi u Srbiji, kako kaže, doslovno daje mogućnost da se šećerni sirup pakuje i prodaje kao med.
Opsenica je navela da je naučna zajednica koja se bavi ovom oblašću apelovala na ovaj nedostatak, kojim se pruža mogućnost da se na policama marketa nalazi, kako je rekla profesorka, neautentičan med.
Ipak, kako kaže profesorka, kada se to izuzme, nesporno je da Srbija ima kvalitetan med.
- Srbija ima med dobrog kvaliteta, on se može naći kod naših pčelara, u supermarketima, koji sprovode vrlo ozbiljne kontrole - rekla je Opsenica.
pročitajte još
Laboratorija koja je radila pomenute analize meda nije ovlašćena da vrši službene kontrole, pa ove rezultate treba uzeti sa rezervom, ističu
25.09.2023
Srbija
Više se niko ne može pravdati da se takve prevare u Srbiji ne mogu utvrditi, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije
24.09.2023
Čuvarkuća
Problem je i to što je, prema rečima Opsenice, teško utvrditi falsifikate meda.
- Ne postoji univerzalna metoda kojom bi se to utvrdilo. Ono što se radi u najpoznatijim laboratorijama, to je čitav niz sofisticiranih metoda i naravno kombinacija dobijenih rezultata - pojasnila je profesorka.
Kako je navela Opsenica, takva istraživanja su u nadležnosti veterinarske inspekcije, koja će kako se nada, sprovesti ozbiljne kontrola kvaliteta meda na tržištu. Profesorka je istakla i da je zdravo da ljudi unose med, pre svega zbog toga što je to proizvod koji je istovremeno i biljnog i životinjskog porekla.
- Ono što je biljnog porekla, to je pre svega nektar i osim šećera i vode tu su i mnoge druge supstance koje su povoljne za zdravlje. Pre svega slobodne amino kiseline, minerali, kojih u zavisnosti od vrste meda ima više ili manje, enzimi koje dodaju pčele u med. Smatra se da one dodaju i neke amino kiseline, koje su prirodni antioksidansi, i takođe potiču od propolisa - zaključila je Opsenica.
Ostavite komentar