Ekonomija > Čuvarkuća

Zašto i dalje RASTU CENE KVADRATA i hoće li IKADA STATI?

Predsednik Građevinske komore Srbije Stojan Čolakov kaže da stah od pada evra tera ljude na kupovinu nekretnina, što utiče na rast cena

Autor: Biznis.rs

17/09/2022 > 10:22

podeli vest:

Zašto i dalje RASTU CENE KVADRATA i hoće li IKADA STATI?
Foto: Unsplash.com


Uprkos rastućoj inflaciji i geopolitičkim okolnostima koje ugrožavaju lance snabdevanja, utiču na cene i nestašicu materijala, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine iznosio je 3,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ipak, evidentno je da ogroman rast ne predstavlja realnu potrebu stanovništva, već strah od pada vrednosti novca, ocenjuje predsednik Građevinske komore Srbije Stojan Čolakov.

- Evro realno pada i svi oni koji poseduju određenu imovinu u novcu pokušavaju da je prebace u nekretninu, jer smatraju da će to održati njenu vrednost. To je suština aktuelne situacije na tržištu - kaže Stojan Čolakov.

- Strah od pada vrednosti evra i da sutra neće moći istu stvar da kupe za novac koji poseduju utiče na ljude da kupuju nekretnine - ističe on.

Iako je donekle došlo do stabilizacije na tržištu nekretnina, Čolakov smatra da neće doći do pada cena, što potvrđuje i sama potražnja.

Ipak, on kaže da i sada ima problema sa snabdevanjem i nestašicom određenih materijala, ali da je strah od inflacije veći, pa je i potreba za kupovinom jednostavno veća, što je objektivno i očekivano.

Foto: Unsplash.com

 

Pitanje stabilizacije cena vezano je za mnoge stvari koje učestvuju u njenom formiranju. Prvi i osnovni element je lokacija, a onda se svi ostali parametri vezuju za to. Tu su promet zemljišta, rast cene nafte i građevinskog materijala.

Jedino bi tržišna konkurencija mogla da dovede do pada cena nekretnina, što nije slučaj kada su u pitanju ekstra lokacije.

On takođe dodaje da je naše tržište specifično i da kada jednom cene odu “gore” teško se vraćaju na niži nivo.

Ostavite komentar