Ekonomija > Čuvarkuća

Ako NEMA MLEKA - JEDITE SIR: Ovako su domaći stočari rešili da "PEGLAJU" GUBITKE

Ovogodišnja suša je dodatno otežala opstanak onih koji se bave stočarstvom i žive od prodaje mleka

Izvor: K1info/blic.rs

19/10/2022 > 22:28

podeli vest:

Ako NEMA MLEKA - JEDITE SIR: Ovako su domaći stočari rešili da "PEGLAJU" GUBITKE
Foto: Youtube PrintScreen


Na tržištu mleka u Srbiji nije više onako dramatično kako je to bilo pre nekoliko nedelja, kada su rafovi bili prazni. Posle odluke Vlade Srbije da odmrzne cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti i da produži zabranu izvoza mleka do kraja meseca police su ponovo popunjene, ali je umesto mleka sa domaćih farmi u ponudi sada uvozno, najčešće iz Poljske, Češke, ali i Mađarske koje se prodaje i za 130 dinara za litar.

Dok se potrošači pitaju gde je nestalo domaće mleko, farmeri poručuju da je svako, ko je hteo da sluša, mogao i prethodnih godina da čuje o problemima sa kojima se suočavaju proizvođači mleka i da nasluti da se jednog dana mora desiti da domaće mlekarstvo praktično "presuši".

Stručnjaci kažu da su nagomilani problemi i splet aktuelnih okolnosti, od sušne godine i inflacije koja je pogurala cene stočne hrane, uticali da se smanji stočni fond i očekuju da će i dalje negativno da utiču na srpsku industriju mleka koja se već suočava sa nedostatkom sirovina.

Svih proizvoda mlekare ima, sem mleka 

Ukazuju i na povećan uvoz mleka u prahu, kojim su mlekare prethodnih meseci nadoknađivale nedostatak sirovine na domaćem tržištu, kao i činjenicu da su se mali proizvođači, nezadovoljni niskom otkupnom cenom mleka odlučili da ga sami prerađuju i da na pijacama prodaju sir i kajmak. Osim toga, i mlekare su svoju proizvodnju u periodu kada je cena mleka bila zamrznuta, zbog većeg profita, preusmerile na proizvodnju jogurta, putera, pavlake i kiselog mleka, kojima je cena značajno porasla prethodnih meseci, a koji se za razliku od mleka mogu i dalje izvoziti i u inostranstvo. Za proizvođače je, kažu, najveći problem što se rast cena mlečnih proizvoda na rafovima ne preliva i na njihove budžete.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, Nenad Budimović je rekao da je u Srbiji smanjena proizvodnja mleka zbog pada stočnog fonda, manji je i otkup od proizvođača, hrana za krave je lošija zbog suše, dok je i potrošnja u jednom trenutku bila mnogo veća od prosečne

Budimović je za Euronews Srbija rekao da je jednom moralo da se desi da nema dovoljno mleka, zato što je na sve muke koju prate ovu proizvodnju i mlečno govedarstvo, došla i jedna sušna godina, koja je prepolovila prinos stočne hrane. On ukazuje da se tačno zna koliko mleka se pomuze na dnevnom i mesečnom nivou u Srbiji. Tu ranije nije bilo mnogo iznenađenja, ali je očigledno sada došlo do potresa.

Poljoprivrednici umesto da mleko daju u otkup sad prave sir

- Na godišnjem nivou se u Srbiji pomuze negde oko 1,5 milijardi litara mleka, oko 800 miliona litara uđe u preradne kapacitete, ostalo je za ishranu podmlatka i za zelene pijace, kao i za sopstvenu potrošnju farmera. Taj odnos se, međutim, sada menja. Farmeri nezadovoljni otkupnom cenom prelaze na tradicionalnu proizvodnju svojih proizvoda od mleka. To je velika količina mleka koja ne uđe u mlekare i u preradu i to je jedan od razloga manjka koji se pojavio, tvrdi Budimović.

Foto: Pexels.com

 

Dodaje da muzno govedarstvo spada u najzahtevnije poslove u poljoprivredi i ukazuje da su ulaganja velika, a da je sporiji obrt kapitala, a zbog aktuelne situacije mali poljoprivrednici su i odustali od tog posla. On smatra da je neophodno da se trasira put za proizvodinju mleka jer je ono osnovna životna namirnica posebno za određenu kategoriju stanovništva.

Cene jogurta u poslednjih godinu dana

U proteklih godinu dana drastično su poskupeli svi mlečni proizvodi, jer se stočari snalaze i sve što proizvedu pokušavaju da preusmere na preradu. To pokazuje i statistika iz radnji, jer je cena jogurta sa 2,8 odsto mlečne masti prošlog oktobra bila 95 dinara, a sada košta od 130 do 150 dinara u zavisnosti od trgovinskog lanca. Mlekare su ono što su manje zarađivale na mleku nadoknađivale na onom čemu cena nije bila "zamrznuta" – jogurtu, pavlaci, kiselom mleku ili siru. Čaša kiselog mleka je prošle godine u ovo vreme koštala oko 25, a najviše 30 dinara, dok je sada od 35 do 40 dinara u zavisnosti od trgovinskog lanca.

Proizvođači ukazuju da su mlekare uvozom mleka u prahu praktično ugrozile domaće mlekarstvo, jer su nedostatak domaćeg mleka nadoknađivale na stranom tržištu, a tako su izbegavale i obavezu da povećaju otkupnu cenu, jer su imale dovoljno sirovina za proizvodnju. A da je uvoz u porastu, pokazuje podatak da je samo u prvih šest meseci ove godine uvezeno 5.200 tona mleka u prahu, što je za trećinu više nego cele prošle godine.

Kupci primećuju veliki broj tetrapaka iz inostranstva, a proizvođač mleka Sanja Bugarski kaže da je očekivala i ranije da će doći do ove situacije, ali da su izgleda "naši prerađivači imali dovoljno mleka iz uvoza, koje je bilo očigledno jeftinije nego da neguju domaću preradu i proizvodnju".

- Kada je informacija da mleka nema dovoljno stigla do potrošača, bilo je već prekasno što se tiče proizvođača - smatra Bugarski.

Ona tvrdi da domaćeg mleka ni u narednom periodu neće biti dovoljno, naročito posle ovako sušne godine u kojoj, kako navodi, nije proizvedeno dovoljno hrane za životinje.

 

 

 

Ostavite komentar