Priče > Reportaža

Porodica je na poklon dobila DVA JARETA - danas imaju vrlo UNOSAN BIZNIS

Njihovo stado broji više od 60 grla alpino koza, a "brzinom svetslosti" prodaju svo mleko koje pomuzu i sir koji naprave

Izvor: K1info

Autor: RINA.rs

07/10/2022 > 21:43

podeli vest:

Porodica je na poklon dobila DVA JARETA - danas imaju vrlo UNOSAN BIZNIS
Foto: RINA.rs


Tokom epidemije korona virusa potražnja za kozjim mlekom višestruko je povećana, a kozarstvo je postalo unosan posao. To najbolje pokazuje i primer sedmočlane porodica Fazlić iz Mileševe kod Prijepolja koja je ovom granom poljoprovrede počela da se bavi sasvim slučajno, a kasnije je to preraslo u ozbiljan posao.

Naime,  najmlađi članovi porodice dobili na poklon dva jareta koje je trebalo hraniti, pa su odlučili dan kupe i jednu kozu. Turisti koji ovde često svraćaju bili su zaslužni za još jednu ideju koja će ih dovesti do ozbiljnih rezultata.

Ono što ovoj porodici ide u prilog je i prirodno okruženje u blizini manastira Milešava u kome ova porodica živi idealno, a idaelano je za ispašu koza, kojima je trava osnovna hrana. 

- Dosta više daju mleka, čak više i vitamina ima u ovoj zelenoj travi, zimi jedino što im dajemo malo sena, kukuruza i žita i pokazalo se da takav izbor hrane daje odlčan kvalitet kozjeg mleka. Kozje mleko je veoma hranljiva i kvalitetna namirnica, prepuna bitnih vitamina i minerala, a potražnja za njim je i dalje velika. Koliko god da pomuzemo, sve se proda - rekla je Samira.  

Foto: RINA.rs

 

- Sve što zaradimo ulažemo u unapređenje proizvodnje, u prostor gde će koze boraviti zimi, mlekar i u menahizme koji su nam neophodni za mužu. Sada imamo kapacitet muže da u istom trenutku pomuzemo 25 koza, ali planiramo da još više proširimo, a ujedno i sebi da olakšamo - rekao je Esed Fazlić.

Samira je brzo uvidela da je dobra zarada i od pravljenja mlečnih proizvoda, pa je zasukala rukave i upustila se u proizvodnju mladog sira i surutke i to od nevarenog mleka.

Foto: RINA.rs

 

- Mleko dodatno prerađujemo, prosleđujemo na ceđenje i dok se nije ohladilo ja ga usirim. Takođe surutka ne provire jer nema potrebe, tako ne dobija bilo kakav šmek a nema ni bakterija, sve mora biti provereno - dodala je ona.

Kada kao kod ove porodice sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan. Tajna uspeha Fazlića je u tome što u ovom poslu učestvuuju svi, od najmlađih do najstarijih, a Samira je pokretačka snaga koja ih motiviše.

 

 

 

Ostavite komentar