Ekonomija > Čuvarkuća

Porodica Mitić na samo 50 ari OSMISLILA čime da se bavi, i od ČEGA DA ŽIVI

Ovi mladi ljudi iz Čokota kod Niša uspešno se bave proizvodnjom brokolija i još jedne kulture

Izvor: K1info/kurir.rs

12/11/2022 > 18:02

podeli vest:

Porodica Mitić na samo 50 ari OSMISLILA čime da se bavi, i od ČEGA DA ŽIVI
Foto: Pexels.com


Zahvaljujući vrednom radu porodice Mitić, prolaznici u selu Čokot kod Niša mogu da odmore oči gledajući uredna zelena polja brokolija koja se prostiru na pedeset ari.

Domaćin Ivan Mitić dugo je povrtarstvo doživljavao kao usputni posao, ali kako kaže, tek kada je uspeo da osigura plasman proizvoda počeo je da pravi ozbiljne planove. Sada mu je, tvrdi, jedina prepreka da proširi ovaj biznis manjak radne snage, izazov sa kojim se suočavaju gotovo svi mali poljoprivrednici.

- U poslu mi pomažu supruga i moja majka. Ćerke su još male, ali su najveća podrška - uz osmeh počinje da priča Ivan Mitić.

- Pored brokolija, u zaštićenom prostoru na trideset ari imamo i zasade dugog krastavca - kaže ovaj vredni domaćin.

Zahvaljujući sigurnom plasmanu u jednom lancu supermarketa u Srbiji sada on i porodica mogu da se fokusiraju na to da proizvedu što više i što kvalitetnije.

Porodica Mitić sada vidi uzgoj brokolija i krastavca kao primarni posao, a imaju i planove za širenje proizvodnje. Prema Ivanovim rečima nije bilo teško ispuniti uslove saradnje koje je postavio trgovinski lanac.

- Imao sam dosta iskustva u uzgoju povrća pre nego što smo započeli saradnju, pa nisam morao dodatno da se prilagođavam. Štaviše, meni je to olakšalo rad, jer sam ranije morao da se bavim i uzgojem i plasmanom. Svake godine je bila lutrija kakvu ćemo cenu dobiti i da li ćemo uspeti da prodamo sve što proizvedemo - priča Mitić.

Mašine ne pomažu

Ivan Mitić kaže da ne postoji mogućnost da se mašinski radi brokoli i krastavac zbog čega je naravno ceo proces skuplji i komplikovaniji.

- Krastavac sadimo početkom marta, a sezona sve ukupno traje oko tri meseca. Brokoli se sadi početkom jula i posao sa njim završavamo do kraja novembra. Tako da praktično samo tokom zime imamo pauzu sa ove dve kulture - objašnjava Mitić.

 

 

Ostavite komentar