OBROK U VRHUNSKOM RESTORANU U NEMAČKOJ ISPOD 10 EVRA Da li će i srpski ugostitelji povući ovaj drastičan potez?
podeli vest:

Ishrana van kuće postala je izuzetno skupa u Nemačkoj. Ali neki vrhunski restorani u Berlinu sada su počeli da snižavaju cene, čak i do 40 odsto. Na jednom nemačkom portalu objašnjeno je i zašto – i šta stoji iza toga.
Gostoprimstvo u krizi
Situacija u berlinskoj gastronomiji je teška. Nakon što je savezna vlada ukinula smanjeni porez na dodatu vrednost (7 odsto) i ponovo ga podigla na 19 odsto, što je značilo kraj „korona olakšica“, broj gostiju je opao.
Tome su doprineli i cenovni šokovi poslednjih godina – jelovnici su postali zahtevniji, čak i za one dubljeg džepa. Ali u Berlinu se sada pojavljuje alternativni trend - mnogi vrhunski restorani snižavaju cene. Evo i šta je razlog tome.
Cene hrane u restoranima – eksplozija od 32,9%
Odmah da se razumemo, cene u restoranima nisu samo malo porasle – one su eksplodirale. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, gosti sada u odnosu na 2020. godinu plaćaju do 26,9% više za alkoholna pića i 32,9% više za glavna jela. 2023. usledio je talas zatvaranja, jednostavno zato što su gosti bili odsutni.
Primeri: „Kink“ i „Svanson“
Neki berlinski restorani sada pokušavaju da preokrenu situaciju. Kako navodi „Tagesšpigel”, restoran „Kink”, poznat kao vrhunski restoran, drastično je snizio cene. Neka jela koštaju manje od 10 evra, većina ispod 20.
Cene ispod deset evra dugo su bile „neprolazna granica” za takve lokale. Međutim, to znači i 25 odsto manji prosečni promet, priznao je jedan od vlasnika. Da bi uštedeo novac, planira da "restrukturira uslugu", što može biti samo uvod u smanjenje osoblja.
To je učinio i čuveni restoran „Svanson” sa Mišelenovom zvezdicom. Vlasnik Bjorn Svanson je smanjio cenu menija sa 134 na 99 evra (uz određene kompromise). Restoran je bio pun, ali rastući troškovi i povećan trud u kuhinji i dalje su smanjili profit. U međuvremenu je morao skoro da udvostruči cenu – sada je 149 evra.
Novi koncepti za širu publiku
Restorani poput "Irma La Douce" i "Eins44" takođe su promenili svoje koncepte na niže cene. Umesto isključivo fine trpeze, sada nude i klasična, jednostavnija jela. Sve je postalo pristupačnije - a prosečna cena posete je 40% niža.
Da li je to održivo?
- Nekada su govorili – što je bar puniji, to je veći promet po gostu - priseća se Džonatan Kartenberg iz „Ajns44“. Ako mesto bude dobro, ljudi će naručiti još nekoliko flaša - i to donosi novac.
Da li će se berlinski trend snižavanja cena proširiti na celu ugostiteljsku industriju i da li će to funkcionisati na duži rok, ostaje da se vidi.
Dok čitate ovaj tekst, sigurno vam kroz glavu prolazi misao, "Ja u Beogradu za 10 evra više ne mogu da jedem ni u obližnjem kiosku brze hrane", i zaista je postalo tako. Normalizovali smo da kada odemo u inostranstvo, komentarišemo kako su iste cene kao i u Beogradu. A da li je zaista normalno da ručak u Rimu, košta kao ručak u Beogradu?
Smanjena je poseta našoj zemlji i zbog konstantnih blokada, inflacija, nezadovoljstvo, sada su na potezu naši ugostitelji, te nam samo ostaje da sačekamo i vidimo da li će i naši oni slediti primer Nemaca i da li ćemo uskoro moći u Srbiji da ručamo za manje od 10 evra.
Pišite nam u komentarima Vaše mišljenje na ovu temu i koliko često birate da obrok pojedete van kuće.
BONUS VIDEO:
GREŠKE KOJE PRAVITE U SAMOPOSLUZI Evo saveta kako da na kasi ne platite više
Oko 400 dinara veći račun i nije nešto, ali ako se to dešava često a da pri tom niste kupili robu...e to je već druga priča
20.04.2025
Čuvarkuća
Ostavite komentar