Ekonomija

Budimović: Kvalitetno SVINJSKO MESO jeste IZVOZNA ŠANSA Srbije

U našoj zemlji GMO se ne koristi u ishrani stoke, podsetio je predstavnik PKS

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

27/07/2024 > 23:40

podeli vest:

Budimović: Kvalitetno SVINJSKO MESO jeste IZVOZNA ŠANSA Srbije
Foto: Unsplash.com


Sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je da je kvalitetno svinjsko meso izvozna šansa Srbije u EU, jer se u našoj zemlji GMO ne koristi u ishrani stoke.

Nakon što je EU, kako bi sprovela mere "Zelene agende" fokus stavila na smanjenje stočnog fonda zbog emisije štetnih gasova koje stoka proizvodi, postavlja se pitanje da li bi to smanjenje grla bilo potencijalna izvozna šansa Srbije zbog veće potražnje. 

- Nije nama šansa za izvoz u EU zbog smanjenog broja grla životinja u EU, već treba da bude zbog kvaliteta i činjenice da su svinje u Srbiji  hranjene NON GMO hranom i predlog je da se ne izvozi sirovo meso već kvalitetni proizvodi po kojima je i prepoznata Srbija u ovom sektoru - rekao je Budimović za Tanjug. 

Foto: Unsplash.com

 

Kada je reč o posledicama afričke kuge svinja i uticaja na broj grla svinja, rekao je da je u EU broj svinja zbog ove zaraze smanjen za oko 1,3 miliona komada. 

- Afrička kuga svinja je bolest sa kojom će ceo svet imati problem u narednom periodu duži niz godina, tako da je bolest prisutna samo je intezitet različit. Sigurno je pao broj grla svinja i u svetu i kod nas. U EU je za godinu dana smanjen broj svinja za oko 1,3 miliona komada, tako da posledice ćemo osećati i u narednom periodu - rekao je Budimović. 

Cene svinjskog mesa su nakon Đurđevdana i uskršnjih praznika ove godine gotovo prepolovljene, ali se dešavaju povremene oscilacije i poskupljenja. 

Budimović je s tim u vezi rekao da cene tovljenika živih svinja, neće ići u nedogled, jer "treba misliti i o potrošaču". 

- Cene tovljenika, živih svinja, neće ići u nedogled jer treba misliti i o potrošaču koji to meso treba da plati. Verovatno neće doći ni do pada cena, ali su manje oscilacije moguće. Našoj industriji je potrebno meso za preradu i proizvode od mesa, svežeg mesa ima dovoljno za potrošnju. Postoje i druge vrste mesa, kao što je pileće, sa pristupačnijom cenom, pa je već zauzelo prvo mesto po potrošnji - ocenio je Budimović. 

Ipak, kada je uvoz u pitanju, kako je rekao Budimović, u Srbiji se ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe i ta samodovoljnost je oko 82 odsto.  

- Mi uvozimo svinjsko meso koje se koristi za proizvode od mesa. Prilikom uvoza se poštuju sve neophodne procedure i preporuke WOAH ( evropska agencija za bezbednost hrane i zdravlje životinja) - rekao je Budimović. 

Budimović ističe da država merama subvencija i  podsticaja daje dosta novca, ne samo za proizvođače svinja već uopšte u poljoprivredi. 

- Bili smo svedoci poslednjih godina, u situaciji COVID krize, geopolitičkih odnosa u svetu  koliko je značajna proizvodnja hrane, kada na primer, stane transport, a Srbija ima izvanredne uslove za uzgoj u stočarstvu i proizvodima stočarstva - rekao je Budimović. 

Dodao je da treba definisati proizvođače koji mogu da povuku ovu proizvodnju i da oni imaju poseban način subvencionisanja od onih gazdinstava za sopstvene potrebe i blage viškove. 

- ...Država radi na realizaciji mogućeg izvoza na mnoga tržišta, ali treba imati proizvod - rekao je Budimović. 

Naglasio je da će specijalizovana izložba EXPO 2027. biti izvanredna prilika da se plasiraju domaći, kvaliteni proizvodi koji, kako je rekao, "imaju i miris i ukus". 

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar