Vesti > Beograd

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI u svim zdravstvenim ustanovama BEZ ZAKAZIVANJA!

Evo koje preglede možete da obavite

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/09/2024 > 17:15

podeli vest:

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI u svim zdravstvenim ustanovama BEZ ZAKAZIVANJA!
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Od početka akcije preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja, pregledano je više od 115.000 hiljada građana širom Srbije. Akcija se nastavlja ovog vikenda, a svi građani moći će, besplatno i bez zakazivanja da obave niz pregleda.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar razgovarao je sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji u cilju adekvatne pripreme za uspešnu realizaciju nastavka akcije preventivnih zdravstvenih pregleda, koji će biti organizovani u nedelju, 8. septembra, od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

Šta sve možete da proverite

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno i bez zakazivanja obave:

  • pregled pluća
  • urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein)
  • izmere krvni pritisak
  • provere nivo šećera u krvi
  • urade EKG
  • ultrazvučni pregled abdomena
  • kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.
  • Sistematski pregledi i za najmlađe

 

Značaj akcije preventivnih pregleda, koje je u cilju rane detekcije i pravovremene dijagnostike bolesti pokrenulo Ministarstvo zdravlja, pored činjenice da je do sada, za samo četiri dana akcije, više od 115.000 građana obavilo preventivni pregled, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto od pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Redukcija lista čekanja prioritet

Pored toga, ministar Zlatibor Lončar je direktorima kliničko-bolničkih centara, bolnica i domova zdravlja u našoj zemlji, izdao jasne instrukcije i zadatke u cilju promptnog i efikasnog smanjenja listi čekanja u našim zdravstvenim ustanovama.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar